• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

”Kolega, da li je sve u redu sa hormonima vaše kandidatkinje?”: Radujemo li se dovoljno svakog 8. marta?

Vreme čitanja: oko 2 min.

A primera o ženskoj prirodnoj neverovatnosti je toliko

  • 0
žena srećna žena Foto: Shutterstock

Svakog osmog dana meseca marta kao da se ne radujemo dovoljno novom danu bližem proleću, poklonjenom cvetu ili iskrenoj čestitki povodom Dana žena. Svake godine tog dana kao da iznova postavimo uvek isto pitanje: jesu li žene ravnopravne sa muškarcima? Dokle je borba stiga, treba li biti upornji, nadvisiti sebe, rod, civilizaciju?

A primera o ženskoj prirodnoj neverovatnosti je toliko.

Žena je bila Marija, kojoj je data uloga zbog koje je postala simbol, nada, inspiracija, stožer vere.

Žena je bila i druga Marija, koju Biblija pominnje kao bludnicu, ali pamti kao poslednjeg svedoka Hristovih čuda na zemlji.

Milica Hrebeljanović i monahinja Jefimija su bile žene koje su vodile prvu diplomatsku misiju u istoriji srpske države.

Žene su bile sve one koje su očuvale domove svoje i porodicu nakon što je u Velikom ratu poginula gotovo trećina ukupnog stanovništva.

Ksenija Atanasijević je bila prva docentkinja i prva žena koja je doktorirala na Beogradskom univerzitetu 1922. godine. I doživela je to da tokom odbrane doktorke disertacije čuveni Milutin Milanković, oduševljen njenim znanjem, pita njenog mentora: „Kolega, da li je sve u redu sa hormonima vaše kandidatkinje?”

Ali ime Ksenije Atanasijević ostaje kao prvo. Zauvek.

I žene su bile sve one koje su po svetu pokrenule lavinu za svoja prava.

I kao što ni feminizam nije nastao tek kada i zvaničan pokret, već se sam Hristos često tumači kao prvi koji se zalagao za prava žena, tako ni borba žena nije počela onda kada se počeo pominjati Osmi mart niti je završena danas, niti će biti završena sutra. Jer je to borba bića za svoje svakodnevno unapređenje, rast, razvoj. Koja uvek treba da postoji samo zbog sebe, a u skladu sa drugima.

žene cveće Foto: Shutterstock

Zato toga dana treba duboko udahnuti miris svakog procvetalog cveta, dopustiti da nas takne svaki zračak sunca, kao i reč svakog poznanika, prijatelja – svako „dobro jutro“, svako „kako si“. Čestitka onoga koji smatra da je osmi dan marta poseban, da baš treba da ga slavimo, kao i stav onoga da su sve bitke odavno izvojevane, pobede kristalno jasne, da su žene „dokazane“.

Jer jesu, još veoma davno. A dokazivaće se još, kao i svaki pojedinac koji pomera svoje granice. Svaki muškarac i svaka žena. A 8. marta možda treba da napravimo pauzu u tome, oslušnemo sebe i svet oko sebe. Da uživamo u životu i svemu onome što on nudi. Jer nismo svakoga dana tako blizu proleću.

Tim portala Ona.rs, na svoj drugi rođendan, svim čitateljkama i čitaocima želi dan pun mirisa, dodira, inspiracije i ličnog razvoja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vanja Vulin Ivošević: Slikanje je igra

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona