• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dizajneri oživeli modne skice Angeline Aćimović kroz 16 kreacija: Živeće kroz svoje započete snove

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sinoć je programom i izložbom haljina kreiranih po dizajnu i skicama Angeline Aćimović Fondacija "Angelina" i zvanično otvorena

  • 1

U znak sećanja na devojčicu Angelinu Aćimović i druge žrtve masakra koji se desio u OŠ "Vladislav Ribnikar", 3. maja prošle godine, ali i svih drugih masovnih ubistava, porodica Aćimović je osnovala fondaciju koja će nositi ime njihove ćerke.

Sinoć je programom i izložbom haljina kreiranih po dizajnu i skicama Angeline Aćimović, Fondacija "Angelina" i zvanično otvorena. Događaj upriličen u Sava centru okupio je roditelje, porodicu i prijatelje stradalih u masovnim ubistvima, drugare iz razreda 8/2, Angelinine nastavnike, glumce, pevače i hor, kao i modne dizajnere koji su se odazvali želji Anđelka Aćimovića i oživeli snove njegove ćerke.

Prikazano je 16 haljina koje su kreirali najpoznatiji domaći modni dizajneri, a koje su rađene po skicama Angeline Aćimović, kao i dve haljine prestižne francuske modne kuće, specijalno kreirane za ovu priliku u znak podrške porodici - "Dior", koju je Angelina najviše i volela, istakla je njena majka. U razgovoru sa sestrom saznali smo da je Angelina školu modnog dizajna počela da pohađa sa samo devet godina, a njena nastavnica iz te škole, Gorica Roksandić, govorila je o Angelininim najlepšim danima provedenim na časovima dizajna.

- Širok osmeh, veselo oko, uvojak kose koji se vijori - to je slika moje Angeline kada bi ušla u učionicu. Tiha, nenametljiva, i te kako primetna, uvek je sa pažnjom upijala svaku moju reč, moj pokret dok bih prenosila znanje vezano za modni dizajn. Iako je imala tada samo 10 godina, bila je izuzetno zrela. Njeno stvaralaštvo je vrlo prepoznatljivo, to je njen potpis. Kroz kreacije Angelina priča priču, priču svojih doživljaja. Sa moje leve strane se nalazi haljina koju je Angelina, zajedno sa mnom, realizovala, to je njen crtež realizovan na modnoj reviji koju smo organizovali na kraju školske godine. Zajedno smo birali materijale i učestvovali u izradi modela. Njena prevelika uzbuđenost je toliko bila prisutna toga dana, bila je presrećna. Još uvek mi je pred licem njen osmeh i njeno uzbuđenje dok je gledala kako njen model korača binom i iščekujući, sva uznemirena, da izgovorim njeno ime i da je predstavim pred publikom, da prošeta uz svoj model. Večeras je ovde 19 njenih modela.

Sećanje na Angelinu Foto: Nikola Anđić

Modni dizajner Igor Todorović, koji je govorio u ime svih kreatora haljina, naveo je da cilj okupljanja bio ostvarivanje ideje i oživljavanje Angelininih crteža.

Za Ona.rs govorila je i Iva Bataković, jedna od dizajnera koji su sebe pronašli u Angelininim skicama.

- Skica je izabrala mene. Nekako smo "perfect match". Baš sam se pronašla u svemu tome i nije bilo teško realizovati, jer ovo je ono što ja volim da radim, a ona je to savršeno nacrtala. Većina stvari u dizajnu je već bila određena, možete videti prema svim kreacijama da su boje jako vesele, i u tom duhu je trebalo sve nastaviti. Uz Božiju pomoć stvarno nije bilo teško. Išlo je samo od sebe i ovo je rezultat. To je sve do detalja bilo nacrtano, ona je toliko bila talentovana. Taj talenat ne treba da bude zaboravljen.

Ivina haljina odiše unikatnim "Bataković" stilom, kroz kroj, prirodne materijale i vanvremenski luksuz.

I modni dizajner Bata Spasojević ostao je veran svom razigranom koloritu, ali kroz suze više je govorio o značaju same inicijative i svega stvorenog, nego o sopstvenom delu.

- Nikad u životu se nisam susreo sa težim zadatkom. Kroz njene roditelje sam upoznao nju i shvatio koliko je to jedno izuzetno biće, izuzetno drago i talentovano. Kroz priču o njoj sam se nadahnuo. Mnogo mi je drago da kroz ovu izložbu i sve naredne koje će se dešavati, ona će da živi - jasan je bio Spasojević.

Podršku porodici pružili su modni dizajneri: Igor Todorović, Dragana Ognjenović, Bata Spasojević, Stefan Đoković, Aleksandar Zabunović, Iva Bataković, Svetlana Jaćović, Marija Tarlać, Ivana Davidović, Ines Janković, Sofija Milošević, Mina Krstić, Katarina Jovanović, Jelena Filipović, Sanja Perić i Melina Džinović (Hamel).

Angelinina sestra Marija je u uvodnom govoru u centralnom delu sinoćnjeg programa istakla kako će haljine biti nadalje izložene u Sava centru i kako će moći da se kupe, a da će taj novac ići Fondaciji kako bi se finansirao njen dalji rad. Sve maturantkinje iz odeljenja 8/2 će za malu maturu dobiti haljine, a ovih 16 dizajna biće predstavljeni i u okviru Belgrade Fashion Week-a, sredinom aprila.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kad se moda preseli u pozorište: Revijom posvećenom Tamari Bakić zatvoren Fešn selekšn

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Nenad

    18. mart 2024. | 15:45

    Čitam sve ovo i suze same teku... kakva tuga, kakva užasna nepravda. Koliko je izvanredno talentovane dece taj dan stradalo od ruke bezumnog, osrednjeg kukavice. Oprosti nam Anđele što te nismo uspeli sačuvati.

    Podelite komentar