• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Sličnosti i razlike između princeze Dajane i Kejt Midlton: Može li prošlost nešto poručiti sadašnjosti

Vreme čitanja: oko 7 min.

Mnogo toga spaja dve najvažnije žene u životu princa Vilijama

  • 0
Princeza Dajana j i Kejt Midlton Foto-kolaž: Profimedia, Tanjug/AP

Od dana kada je Kejt Midlton, princeza od Velsa, poslednji put viđena - u januaru, do danas, mnogo je toga što je pokrenulo lavinu komentara u javnosti i zabrinutost za princezino zdravlje, za kraljevsku porodicu, za monarhiju u celini.

Pitanje "gde je Kejt Midlton" postalo je i naziv grupe na "Instagramu", a pored mnogih nejasnoća otvorilo je i pitanje sličnosti i razlika Kejt Midlton sa njenom tragično nastradalom svekrvom princezom Dajanom.

Paralele između jedne od najistaknutijih ličnosti popularne kulture 20. veka, modne ikone, i devojke koja je u 21. veku oživela bajku udajom za princa, te tako postala princeza defiitivno postoje.

Šta je to što ih spaja?

1. Naklonost naroda

Princeza Dajana bila je poznata kao princeza naroda i kraljica srca. Njena popularnost u narodu bila je upravo ono što ju je izdvajalo od drugih članova kraljevske porodice, a posle nje to je uspela jedino Kejt Midlton.

Izuzetna dama, Dajana je imala tu moć da veoma vešto komunicira sa medijima, a i sa narodom, koji je nikada nije prežalio. To isto odlikuje i Kejt Midlton, odakle i zabrinutost za njeno nepojavljivanje od Božića.

2. Modni stil

Nekada princezu Dajanu, danas Kejt Midlton karakteriše izuzetan modni stil. Kod obe on podrazumeva poštovanje protokola kraljevske porodice i suptilno prikazivanje elegancije žene. Odmerenost i prefinjenost, čija je gospodarica danas Kejt Midlton.

Kejt je često baš kroz odeću evocirala uspomenu na kraljicu Dajanu, a u plavoj haljini na bele tufne izašla je iz porodilišta sa prvim detetom, poput Ledi Di nekada, što je prošlo maksimalno zapaženo u britanskoj i svetskoj javnosti.

Kejt Midlton, Princ Vilijam, Princ Džordž Dajana Čarls Foto: Tanjug/AP

Naravno, nije slučajnost da je porođaj organizovan u istoj bolnicu u kojoj su rođeni Vilijam i Hari.

3. Odnos sa decom

Zaštitnički stav prema deci i primena tradicionalnih metoda vaspitanja su ono što takođe povezuje Kejt i Dajanu. Istovremeno, obe ignorišu strogi kraljevski protokol i ne plaše se da pokažu naklonost prema svojoj deci.

Princeza od Velsa nije propuštala priliku da sa suprugom Vilijamom oživi uspomenu na princezu Dajanu baš kroz odnos sa decom. Tako je i drugo dete Kejt Midlton i princa Čarlsa nazvano po Dajani – Šarlot Elizabet Dajana. Devojčica je krštena u istoj crkvi kao i princeza Dajana, a bračni par je isticao da deci rado priča o njihovoj baki.

4. Nasleđen nakit kao znak poštovanja

Princ Vilijam je Kejt Midlton zaprosio vereničkim prstenom svoje majke i od tada Kejt Midlton taj prsten nije skidala. Upravo je njegovo odsustvo na poslednjoj, fotošopiranoj fotografiji Kejt sa decom, otvorilo  nova pitanja.

Safirni prsten sastoji se od 12-karatnog ovalnog cejlonskog safira okruženog brojnim dijamanatima umetnutim u belo zlato. Kreirao ga je zlatar Garard, a Dajana ga je sama iz kataloga draguljara; neki su rekli da ga je princeza odabrala jer je podseća na prsten njene majke.

I to nije jedini nakit kojim Kejt odaje počast voljenoj Ledi Di. Po venčanju 2011. godine dobila je minđuše od dijamanata i safira, koje se slažu sa njenim vereničkim prstenom i koje su prvobitno pripadale Dajani.

5. Spontanost i sportski duh 

Ni jedna ni druga nisu se libile da javno pokažu svoju spontanost koja je neretko uključivala i njihovu fizičku aktivnist, naravno, izazvanu prirodom događaja kome su prisustvovale.

Fotografija princeze Dajane sa trke majki 1989. godine, održane tokom sportskog dana za školu Veterbi, gde je njen sin princ Vilijam bio učenik, mnogima je veoma emotivna. Prikazuje spontanost i takmičarski duh, kakav neretko ima i Kejt Midlton, pogotovo prilikom poseta sportskim društvima ili pak aktivnostima u koje su uključena deca.

6. Muževljeva prevara i tračevi o njoj

Brak tadašnjeg princa Čarlsa i princeze Dajane bio je pod lupom javnosti. Ime koje je unosilo nemir u njen odnos sa mužem bilo je Kamila Parker Boulz, sadašnja kraljica.

Pored skladnosti koju su princ Vilijam i Kejt Midlton uvek pokazivali, usled mnogih nejasnoća koje su u poslednje vreme pipisivane krajevskoj porodici, pojavili su se tračevi o prevari. Tvrdnje da je Sara Rouz Čolmondeli, markiza od Čolmondelija, ljubavnica princa Vilijama unele su nemire i pokušale da budu date kao objašnjenje stanja usled "nestanka" Kejt Midlton.

7. Interesovanje medija

Informacija da je Kejt Midlton podvrgnuta planiranoj operaciji abdomena izazvala je veliko interesovanje medija, sve jače usled sve dužeg odsustva princeze. Objavljena fotografija Kejt sa decom, za koju se ispostavilo da je fotošopirana, za šta je odgovornost preuzela Kejt lično, pokrenula je lavinu komentara. Zašto, šta se krije, da li je princeza dobro? Pojavljivanje Kejt Midlton na bazaru, sa suprugom otvorilo je novo pitanje – da li je to Kejt ili dvojnica?

Mnogo toga podseća na pritisak koji je proživljavala princeza Dajana. Prema zvaničnoj verziji, ona i njen verenik su i nastardali bežeći od paparaca koji su ih u stopu pratili.

U emisiji "Good Morning Britain", Roja Nika, kraljevska urednica "The Sunday Times-a", rekla je o osetljivosti princa Vilijama povodom toga što mediji proganjaju Kejt:

„Mislim da za njega, pošto je video svoju majku kako prolazi kroz dosta toga, progonstvo njegove majke… Mislim da oseća da vidi elemente da se to ponovi u smislu zahteva i nadzora nad njegovom ženom, nad njenom medicinskom privatnošću. To ga boli", piše "Marieclaire.com".

Kate Middleton Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Šta ih razlikuje?

1. Poreklo

Dok je lik Kejt Midlton otelotvorenje moderne bajke, u kojoj se devojka koja nema plemićko poreklo udaje za princa, princeza Dajana je rođena u porodici britanskog plemstva. Bila je treće dete i treća kćerka Džona Spensera, osmog grofa Spensera od Altorpa i Plemenite Fransis Rut Burk-Roš, ćerke lorda Fermoja. Kada je njen otac nasledio titulu grofa Spensera 1975. godine, ona je postala dama Dajana Spenser.

"Građanski element" i poreklo Kejt Midlton iz "preduzetničke porodice" bili su tema pre i neposredno posle venčanja princa Vilijama i Kejt Midlton, ali Kejt je uspešno postala deo porodice.

2. Kejt je "više željna da ugodi"

I pored toga što obe imaju dobar odnos sa medijima, postoje stavovi da Kejt Midlton ima drugačiji pristup od svog pokojne svekrve.

Princeza od Velsa se oglasila 11. marta, nakon što su novinske i foto agencije izvukle novu fotografiju koju je Kensingtonska palata objavila za Dan majki zbog sumnje u manipulaciju.

Kristofer Andersen, autor knjige "Kralj", rekao je za "Fox News Digital"  da, iako princeza Dajana ne bi, Kejt Midlton je poklekla zbog nesreće sa fotografijom. Ovaj potez je samo podstakao intenzivne spekulacije i teorije zavere oko njenog zdravlja, piše "Yahoo.com".

„Izmena fotografije nije nešto što bi Dajana ikada pomislila da uradi jer je dobro znala da će biti razapeta ako to uradi“, objasnio je Andersen. "Dajana je bila usamljenica. Kejt je savršena timska igračica. Palata se ne bi usudila da traži od Dajane da se izvini za bilo šta – znali su da će odgovor biti odlučno 'ne'."

„Kejt je, s druge strane, popustljivija, željnija da ugodi“, tvrdi Andersen i dodaje: "Među starijim članovima kraljevske porodice ona je oduvek bila više tip 'slažete se'. Ne možea da se ne oseća da je iskorišćena u trenutku kada je postalo sve jasnije da se nosi sa zdravstvenim problemom koji je ozbiljniji nego što smo verovali."

3. Afere princeze

Dok je poznato da je brak princeze Dajane i princa Čarlsa nagrizala afera, posle čega je i princeza svoje simpatije usmeravala na druge muškarce, sa Kejt Midlton to nije slučaj.

U intervjuu koji je Dajana dala svom profesoru Piteru Setelenu otkrivene su mnoge tajne pokojne princeze, kao i priznanje da je bila zaljubljena u jednog člana osoblja, kraljevskog policajca, Barija Manakija. On je dobio otkaz i nastradao u saobraćajnoj nesreći 1987. godine, a Dajana je bila ubeđena da je njen ljubavnik likvidiran, piše "Vikipedija".

Javnost je bila upoznata i sa njenom vezom sa instruktorom jahanja Džejmsom Hjuitom , kao i sa ragbi zvezdom Vilom Čarlingom.

3. Razvod

Čarls i Dajana razveli su se 2. novembra 1996. godine. Dajana se verila sa Dodijem Al Fajedom, sa kojim je i tragično okončala život u saobraćajnoj nesreći.

Princeza Kejt Midlton i princ Vilijam su u braku i pored svih šuškanja da je ljubavnica potencijalni uzrok princezinog nestanka iz javnosti.

Princ Vilijam, Kejt Midlton sa decom deca Foto: Tanjug/AP

Od trenutka kada su se venčali 29. aprila 2011. godine, a i pre toga, princeza Kejt Midlton nije dovedena u vezu ni sa jednim drugim muškarcem. Predanost suprugu Vilijamu i njihovoj deci primetni su kao jedini princezini ciljevi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: I vojvotkinje nose nošeno: Kejt Midlton prošetala crvenim tepihom haljinu staru 8 godina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona