• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Džilijan Anderson: Zamalo da ne dobije ulogu Skali, a zbog nje se odmah posle porođaja vratila na snimanje

Vreme čitanja: oko 6 min.

Prva osoba kojoj je rekla na setu bio je kolega Dejvid Duhovni. Njena trudnoća je bila šokantna vest za rukovodioce "Fox" televizije i produkcije, ali Kris Karter je još jednom ostao uz Džilijan i odbio da je zameni drugom glumicom

  • 0
Gillian Anderson, Džilijen Anderson Foto: Tanjug/AP

Starije generacije je znaju kao Skali, mlađe kao super-kul mamu i seksualnog terapeuta Džil Milburn. Žene je obožavaju zbog iskrenosti i zato što je "bez dlake na jeziku", muškarci se dive njenoj neobaveznoj zavodljivosti i čvrstom karakteru.

Džilijan Li Anderson je rođena u Čikagu, 9. avgusta 1968. Ubrzo nakon njenog rođenja, porodica se preselila u Portoriko na 15 meseci, a zatim se preselila u Englesku. Džilijan je provela narednih devet godina svog detinjstva odrastajući u londonskom Nort Endu - prvo u Stamford Hilu, a kasnije u Krauč Endu - dok je njen otac Edvard dve godine studirao filmsku produkciju na Londonskoj školi filmske tehnike u Kovent Gardenu. Na kraju se porodica vratila u SAD i nastanila se u Grand Rapidsu, gde je njen otac vodio kompaniju za postprodukciju filmova, a majka je radila kao kompjuterski analitičar.

Kada su se vratili u SAD ona je imala britanski naglasak, što joj je pravilo probleme u školi - deca iz razreda su joj se smejala, pa je morala da uči da priča kao Amerikanka.

Očeva karijera u svetu filma nije bila zaslužna za Džilijaninu ljubav prema glumi. Sve je zapravo počelo kada je rešila da ode na audiciju za školsku predstavu. Jedna interesantna stvar vezana za Džilijan i taj period, jeste da je ona sanjala da postane arheolog ili morski biolog, a želja za glumom se samo desila, kako je i sama u više navrata rekla. Detinjstvo je provela u dečačkim igrama - sakupljajući i secirajući crve, ali "u interesu nauke" i zarad svoje budućnosti kao naučnice.

Nakon što je 1986. završila srednju školu, Džilijan je studirala glumu na prestižnom Gudman teatru Univerziteta DePaul i diplomirala je likovnu umetnost. U leto nakon prve godine, Džilijan je izabrana da prisustvuje tronedeljnoj radionici koju je predvodilo Nacionalno pozorište Velike Britanije u Kornelu u Itaki, Njujork. Nakon što je stekla diplomu, Džilijan je sa 22 godine otišla u Njujork da nastavi glumačku karijeru.

Put do uloge specijalne agentkinje Skali

Prvi veliki uspeh Džilijan je usledio kada je dobila ulogu u predstavi na Brodveju "Odsutni prijatelji". Za svoj nastup u ovoj produkciji osvojila je nagradu Theatre World Award 1991. godine.

Odigrala je još jednu predstavu, "The Philanthropist", u pozorištu u Nju Hejvenu, i snimila niskobudžetni film sa Tes Harper i Karen Alen u glavnim ulogama pod nazivom "The Turning" pre nego što se preselila u Los Anđeles da nastavi karijeru ma filmu.

- Kao prvo, zaklela sam se da se nikada neću preseliti u Los Anđeles, a kada sam to uradila, zaklela sam se da nikada neću raditi na televiziji. Tek nakon što sam bila bez posla skoro godinu dana, počela sam da odlazim na audicije za neke stvari za koje bih se molila da ne dobijem jer nisam želela da budem umešana u to - piše na njenom sajtu.

A onda je usledila uloga koja je obeležila.

Čuvana Dejna Skali iz "Dosijea X" postala je nakon regularne audicije, za koju se prijavila jer nije mogla da prestane da čita scenario. Džilijan se na kraju pokazala kao odličan izbor zbog svog umeća, ali rukovodioci "Fox" produkcije su želeli seksepilniju ženu, dok je reditelj Kris Karter insistirao da Džilijan ima besmisleni integritet koji ta uloga zahteva.

Svi znamo čime je rezultirala njegova čvrsta odluka.

Na setu, Džilijan je upoznala Klajda Kloca, pomoćnika umetničkog direktora serije u to vreme. To nije bila baš "ljubav na prvi pogled", jer je "bio veoma tih, grub i hladan", ali je ona ubrzo shvatila da je on veoma inteligentan čovek. Za Novu godinu 1994. Džilijan i Klajd su odleteli na Havaje i venčali se na 17. rupi golf terena. Jedina druga prisutna osoba bio je budistički monah koji je obavio ceremoniju.

Džilijan se vratila na set "Dosijea X" dva dana kasnije, a nakon nekoliko meseci objavila je da je trudna. Već je znala šta želi da uradi, ali je priznala da nije u potpunosti razmišljala unapred o posledicama te odluke. Prva osoba kojoj je rekla na setu bio je kolega Dejvid Duhovni.

Njena trudnoća je bila šokantna vest za rukovodioce "Fox" televizije i produkcije, ali Kris Karter je još jednom ostao uz Džilijan i odbio da je zameni drugom glumicom.

Kris Karter je zatim napravio priču o otmici vanzemaljaca koja je držala Džilijan van kamere dovoljno dugo do porođaja i 10-dnevnog porodiljskog odsustva.

Njena ćerka Pajper rođena je 25. septembra 1994. Džilijan je morala da se podvrgne neočekivanom carskom rezu zbog kojeg je morala da provede narednih šest dana u bolnici. Četiri dana kasnije, Džilijan se vratila na snimanje za epizodu "Jedan dah". A onda je Kris Karter postao kum njenoj Pajper, bez koje više nije mogla da zamisli život.

Nakon osmogodišnje pauze u igranju njenog najikoničnijeg lika, film "Dosije X" je objavljen 2008, a Anderson se vratila ulozi Dejne Skali ponovo u oživljavanju serije 2016.

- Mučila sam se prve nedelje - rekla je za "Net-A-Porter". - Pokušavala sam da pronađem Skali iz prošlosti, umesto da prihvatam da je vreme prošlo. Ona i Molder nisu zajedno i ona je stvorila svet za sebe, u medicini, radeći sa određenom bolešću, sa decom, asistirajući hirurzima. Imate osećaj da ona ide na posao, ide u svoj stan, i to je njen život. Nešto nedostaje i, naravno, stvar koja nedostaje je Molder.

Zašto je toliko volimo?

Glumica je 2021. godine ponela Emi nagradu za najbolju sporednu glumicu za ulogu Margaret Tačer u seriji "The Crown". Ovo je druga pobeda za šestostruko nominovanu, koja je pre toga osvojila nagradu za najbolju glavnu glumicu 24 godine pre toga upravo za ulogu Skali. Četiri od njenih šest nominacija bile su za "Dosije X".

Ostale televizijske uloge uključuju Ledi Dedlok u "Bleak House", Mis Havišam u "Great Expectations", obe BBC adaptacije Dikensovih romana. Ona je dobro poznata kao Stela Gibson u BBC kriminalističkoj seriji "The Fall", Bedelia DuMaurier u seriji "Hanibal" i kao seksualni terapeut Džin Milburn u humorističnoj seriji "Seksualno obrazovanje".

Pored Emija, tu je i Zlatni globus, dve nagrade Udruženja filmskih glumaca i nagrada Evening Standard Theatre. Godine 2016. Andersonova je imenovana za počasnog OBE (Orden Britanske imperije) za svoje zasluge u glumi. Ima zvezdu na holivudskoj stazi slavnih.

Interesantno je to da iako nam se u pamćenje urezala kao Skali, lako smo je prihvatili u svim novim ulogama.

Kada je raspravljala o tome zašto se čini da je toliki broj žena obožava, Anderson je rekla za "Net-A-Porter" da misli da je to zato što je lako povezati se sa njom i poistovetiti.

- Kažem ljudima kada su lepi, drugim glumicama kažem kada mislim da je njihov rad neverovatan... Tako da mislim da se žene osećaju relativno prijatno u mom prisustvu. Takođe, zato što nisam savršena, znaš? Imam mlohave butine, starim i visoka sam 160. Govorim o svom neuspehu u savremenom društvu u smislu teretane ili hrane ili bilo čega. Mislim da postoji ljubazna zahvalnost za to što sam iskrena.

Što se tiče njenih muških obožavatelja, ona misli da je to zato što je igrala ulogu pojavom i karakterom privlačne žene u "The Fall".

Početkom 2016. "Daily Mail" je objavio da je Andersonova bila podvrgnuta nekoj plastičnoj operaciji na licu. Anderson se brzo oglasila na "Fejsbuku" da suzbije glasine.

- Da nije tako tužno, ove gluposti bi mi ulepšale dan - napisala je.

- Nisam nužno protiv hirurgije. Ja sam protiv sramote koja se vezuje za žene koje donose taj izbor, ispravno ili pogrešno, u sopstvenoj glavi. Mislim da je žalosno što postoji toliki pritisak na žene, a ipak su proklete ako to urade i proklete ako ne urade. To je odvratno. Ali moram iskreno da kažem da imam sreće. Za nekoliko godina će se možda pojaviti nešto što smatram nepodnošljivim, i neću reći da ne bih popustila. Nadam se da bih se osećala dovoljno dobro sama sa sobom, ali moram da dozvolim sebi činjenicu da sam glumica i da u meni ima sujete - rekla je ona za "Telegraph" u septembru iste godine. "

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moćna poruka Anđelke Pripić dok se snima bez šminke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona