• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mehriban Alijeva u isto vreme je prva dama i premijerka Azerbejdžana: Doktorka je pronašla sebe u politici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je imala samo 19 godina, 1983. godine, udala se za Ilhama Alijeva, sadašnjeg predsednika Azerbejdžana

  • 0
Mehriban Aliyev Foto: BENJAMIN CREMEL / AFP / Profimedia

Mehriban Arif kizi Alijeva je prva dama Azerbejdžana od 2003. godine, a 2017. njen suprug ju je imenovao i za potpredsednicu zemlje. Rođena je 24. oktobra 1964. u porodici intelektualaca, u glavnom gradu Azerbejdžana - Bakuu.

Završila je srednju školu 1982. godine i upisala Preventivno-zdravstveni fakultet Azerbejdžanskog medicinskog univerziteta. Zatim je nastavila studije na Moskovskoj medicinskoj akademiji Sečenov, na kojoj je diplomirala 1988. godine.

Od 1988. do 1992. Alijeva je radila u Državnom istraživačkom institutu za očne bolesti Ruske akademije medicinskih nauka u Moskvi. Doktorirala je 2005. godine, nakon odbrane teze na temu "Pitanja eutanazije i humanizma u medicini".

Kada je imala samo 19 godina, 1983. godine, udala se za Ilhama Alijeva.

U drugoj polovini 1990-ih je osnovala Fondaciju prijatelja kulture Azerbejdžana, a zatim i časopis "Heritage", koji izlazi na tri jezika radi promocije azerbejdžanske kulture.

Ona je takođe UNESCO ambasador dobre volje i ambasador dobre volje ISESCO-a. Njen suprug je 2003. godine postao predsednik, a 2004. Mehriban Alijeva je osnovala Fondaciju Hejdar Alijev.

Politički put

Od 2004. Alijeva je član Političkog odbora Partije Novi Azerbejdžan. Zatim je izabrana za zamenika predsednika Partije, a njen suprug ju je imenovao za predsednika Organizacionog komiteta za 1. Evropske igre u Bakuu.

Alijeva je dobila nekoliko nagrada i priznanja, uključujući rusku međunarodnu nagradu Zlatno srce i francusku Legiju časti.

Na parlamentarnim izborima u Azerbejdžanu 2005. godine, izabrana je za člana Narodne skupštine Azerbejdžana. Njenu kandidaturu vodila je partija Novi Azerbejdžan iz Druge izborne jedinice Azizbejov broj 14, a ona je izabrana u parlament sa 92,12 odsto glasova. "Sandej tajms", koji je 2005. pisao o odluci Alijeve da se kandiduje za azerbejdžanski parlament, izvetio je da ona već poseduje "značajan uticaj", a Fondaciju Hejdara Alijeva kao "moćnu i bogatu instituciju koja je uspostavljena da čuva nasleđe pokojnog predsednika i podržava broj obrazovnih i dobrotvornih projekata".

Mnogima se njeno imenovanje nije dopalo

Ilham Alijev je 21. februara 2017. imenovao Mehriban Alijevu na novu poziciju prvog potpredsednika. Isa Gambar, opozicioni političar i direktor Centra za nacionalne strateške studije, rekao je da je sramota što je šef države napravio veštačku funkciju i na nju imenovao svoju suprugu.

Turska "Fox TV" kritikovala je imenovanje Mehriban Alijeve na tu funkciju i njeno emitovanje je odmah ugašeno u Azerbejdžanu. Turske vlasti su kaznile tursku radio-emisiju koja je ismevala imenovanje.

Bloger Mehman Husejnov uhapšen je u martu 2017. nakon što je sproveo anketu u šali u vezi sa imenovanjem za potpredsednika. U aprilu je Kanal 13 ugašen, a njegov direktor Aziz Orujov je zatvoren. U maju su sudovi blokirali pristup veb-stranicama više medijskih kuća, koje su objavile istrage o korupciji, o Alijevoj i njenoj porodici, piše "Meydan TV".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Predsednica AIDA i međunarodni sudija Saša Jeremić otkriva sve o sportu - ronjenje na dah

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona