• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je Asma Asad? Prva dama Sirije, jedna od "najuticajnijih Arapa na Bliskom istoku", vodi zdravstvenu bitku

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvu borbu imala je 2018. godine, zbog raka dojke

  • 0
Asma Assad, Asma Asad Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Za  Asmu el Asad (48) javnost je mogla mnogo više da čuje u poslednjih nekoliko dana, nažalost, zbog bolesti - saopštila je da boluje od leukemijeOna je prva dama Sirije i supruga je Bašara el Asada.

Asma je rođena u Londonu 1975. godine, iako joj je porodica poreklom iz Sirije, konkretno iz grada Homs. Pohađala je privatnu srednju školu za devojke, gde se školovala zajedno sa ćerkom Ringo Stara. Diplomirala je sa najvišim ocenama na Kraljevskom koledžu Univerziteta u Londonu u oblasti kompjuterske tehnologije, ali i francuske književnosti.

Posle završenih studija počela je da radi za Dojče bank, da bi 1998. godine prešla da radi u drugu firmu.

Taman se spremala da završi studije na Harvardu kada se na odmoru koji je provodila kod tetke u Siriji, ponovo upoznala sa porodičnim prijateljem, Bašarom el Asadom. Posle dve godine od početka rada u novoj firmi, vratila se u Siriju i samo mesec dana kasnije se udala za Bašara sa kojim je dobila troje dece. Mnoge je iznenadila njihova ceremonija venčanja jer se uopšte po medijima nije pričalo o njihovom zabavljanju.

Posle venčanja putovala je po Siriji da bi bila bliža narodu i tako čula njihove potrebe. Posetila je oko 100 sela da bi shvatila kako da usmeri svoju buduću politiku. Zbog sveg tog rada, zaslužila je mesto kao jedna od "najuticajnijih Arapa na Bliskom istoku".

Nažalost, njena popularnost među građanima je opala 2012. godine, kada se intenzivirao sirijski građanski rat. Prva dama je kritikovana zbog ćutanja od početka rata. Oglasila se tek godinu dana kasnije.

Kao prva dama igrala je glavnu ulogu u implementaciji vladinih organizacija koje se bave društvenim i ekonomskim razvojem širom zemlje u sklopu reformske inicijative koja je zaustavljena zbog izbijanja građanskog rata u Siriji.

Borba za zdravlje

Nažalost, ovu ženu život nije mazio kada je reč o zdravlju. Ona je 2018. godine, početkom avgusta objavila da je na hemioterapiji zbog raka dojke, kog je, na svu sreću, otkrila u ranoj fazi, piše "Vikipedija".

Danas, skoro pet godina posle objave ove strašne vesti, i četiri godine od izlečenja, prva dama Sirije je ove nedelje saopštila da joj je dijagnostikovana leukemija. U saopštenju koje je objavila, Asma će biti podvrgnuta posebnom protokolu tretmana koji će od nje zahtevati izolaciju i automatski podrazumeva da će se povući sa svojih poslova i obaveza koje ima kao prva dama Sirije, piše "Reuters".

Njeni roditelji i danas žive u Velikoj Britaniji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Princeza od Velsa objavila da je pod preventivnom hemioterapijom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona