• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Australijanka srpskog porekla oduševljena pirotskim ćilimom: Njime se bavila kroz studiju, evo zašto je važan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što je zajedničko svim ćilimima je da su to dela ženskih ruku, prenošena s kolena na koleno

  • 0
Žaklin Stojanović Foto: A. Ć.

Australijanka srpskog porekla Žaklin Stojanović (Jacqueline Stojanovic) oduševljena je šarama pirotskog ćilima, o kojima je čak radila i naučnu studiju pre nekoliko godina, te boravila u Pirotu kako bi se detaljno upoznala sa načinom izrade i šarama pirotskog ćilima.

Žaklin smo slučajno sreli na vidikovcu Smilovica, gde je uživala u čarima Stare planine.

- Obožavam pirotski ćilim, a 2017. godine sam radila istraživački projekat koji me doveo u Pirot. Proučavala sam ručni rad žena vezan za tradiciju. Istraživanje sam započela u Jermeniji, nastavila u Iranu, Turskoj, Bugarskoj, i završila u Srbiji, u Pirotu. Pratila sam i proučavala istoriju, šare i stilove izrade ćilimova i bila sam zaista oduševljena onim što sam videla u Pirotu. Nažalost, nema mnogo žena koje se bave tkanjem, ali je to veoma stara i važna tradicija. To mi je bila inspiracija za nastavak rada u Australiji i za razmišljanje o tome kako kultura živi kroz nas, iako ja dugo ne živim u Srbiji niti imam direktne veze sa Pirotom, gde nastaju pirotski ćilimi - rekla je Žaklin za Ona.rs i nastavila:

- Ono što je zajedničko svim ćilimima je da su to dela ženskih ruku, prenošena s kolena na koleno. Žene su godinama pravile ćilimove i kada bi se porodice spajale putem venčanja, uzimale bi prvi ćilim koji su ikada napravile i ćilim koji su napravile namenski za venčanje. Ti ćilimovi bi ostajali u porodicama jako dugo. Preko šara praktično možete pratiti porodične loze i istoriju familija - objašnjava Žaklin.

- Za razliku od persijskih ćilimova, pirotski, bugarski i turski ćilimi su karakteristični po tome što imaju i lice i naličje, što nije slučaj sa iranskim, persijskim i jermenskim ćilimima - rekla je Žaklin.

Žaklin je posebno bila oduševljena Starom planinom, gde je slučajno došla sa svojim rođacima.

- Ovo je rajsko mesto, neverovatno je. Pravo je uživanje biti ovde i uživati u neverovatnoj prirodi - navodi ona.

(Ona.rs/A.Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo Udruženje "Staparska ruža": Evo kako žene čuvaju tradiciju i ovaj retki simbol

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona