• 12
 ≫ 

Kriza srednjih godina ili druga mladost: Psiholog objašnjava izazove zrelog doba

 ≫ 

Karl Jung, švajcarski psihijatar i osnivač psihoanalitičke psihologije, opisao je u svojoj teoriji krizu srednjih godina konstatujući da se javlja oko 35. godine života, a šta sve ona donosi, za Ona.rs objašnjava psiholog Irena Werner

  • 12
Kriza srednjih godina, ljubav, partneri, svađa, rasprava, razvod

Foto: Shutterstock

Svaki period našeg života obeležavaju specifičan pogled na svet, način na koji doživljavamo sebe i tumačimo svoje postupke, razumevanje koje imamo prema sebi i drugima, tipični životni događaji, karakteristični načini rešavanja problema i prevazilaženja poteškoća.

Isto važi i za period srednjeg doba, najdužeg životnog ciklusa kroz koji prolazimo. I njega obeležavaju specifični izazovi, promene ili životne prekretnice, nove mogućnosti.

- Karl Jung, švajcarski psihijatar i osnivač psihoanalitičke psihologije, opisao je u svojoj teoriji krizu srednjih godina konstatujući da se ona javlja oko 35. godine života - kaže za Ona.rs psiholog Irena Werner.

Međutim, kako kaže, danas termin srednje godine označava period od ranih tridesetih do kasnih šezdesetih godina života, te i termin "kriza srednjih godina" označava doba velike tranzicije u ovom životnom rasponu.

- U vezi sa tim, primećujem da je kriza način na koji nas priroda na neki način primorava da se promenimo i smelo krenemo napred i razvojno se javlja u svakom periodu života. Nije svaka kriza negativna, ona može biti početak životnih promena u pozitivnom smislu, ali isto tako i u negativnom smislu može bit početak nazadovanja.

Uobičajeno, u ovoj razvojnoj etapi, objašnjava Werner, dolazi do restrukturisanja porodičnih i bračnih odnosa.

Psiholog Irena Werner; foto privatna arhiva

Psiholog Irena Werner; foto privatna arhiva

- Deca se najčešće odvajaju ili pripremaju za odlazak od porodice, menjaju se dotadašnje porodične uloge, zahteva se usklađivanje ličnih i bračnih želja i potreba, u porodice pristižu novi članovi, a neki ih, nažalost, napuštaju. Takođe, ovo je vreme i za preispitivanje karijernih odluka i dalji razvoj karijere, razmatranje neostvarenih snova i ulaganje napora u ispunjavanje želja, ali nekad i za promenu životne putanje i ponovnu izgradnju identiteta. Upravo zbog svega toga, najpoznatiji i najučestaliji koncept koji opisuje period srednjeg doba jeste kriza srednjih godina - navodi psiholog.

Može da bude i vreme novih potencijala 

Pored izvesnih teškoća koje srednje godine nose zbog gubitka bliskih ljudi, shvatanja da je život prolazan kao i žala za mladošću, ovo može biti i period ponovnog životnog elana, snage i povećanja opšteg zadovoljstva.

- Otvara se mogućnost posvećivanja pažnje izgradnji karijere i profesionalnom rastu i razvoju, a za neke žene posao je izvor stabilnosti tokom ovog perioda. Takođe, rezultati nekih istraživanja pokazuju da žene u ovom periodu postaju asertivnije.

Zajedničko za mnoge muškarce tokom krize srednjih godina jeste proces razočaranja, kada mogu osećati potištenost usled nenadoknadivog gubitka proteklog vremena i egzistencijalnih preispitivanja. Može postojati potreba za novitetima i uvođenjem promena u fizičkom izgledu ili okruženju, kao i iznenadnih i naglih odluka - kaže Werner.

Zbog delimično različitih iskustva i doživljaja kroz koje prolaze muškarci i žene tokom srednjeg doba, postavlja se zahtev za uspostavljanje novog balansa u bračnom odnosu, koji može rezultovati privlačnošću ljubavi izvan braka ili uspostavljanju bliskosti između partnera.

Generalno gledano, teško je reći da je period srednjih godina isključivo krizni period, već donosi u život i mnoge, nove pozitivne i prijatne potencijale, od kojih imamo mogućnost da ovaj period pretvorimo u novu mladost, zaključuje naša sagovornica.

Video: Dr. Paukman podmlađuje ljude, a ovo je njegov recept za mladost

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Zena

    19. mart 2022. | 15:21

    Sve u svoje vreme, ne znaci da je neko star sa npr. 40+ ali je zalosno da debojcice budu zene, preskoce period odrastanja, ili se fizicki deformisu... A zrela zena, dama zna gde joj je mesto.Pozdrav

    Podelite komentar

  • Leon Krajišnik

    19. mart 2022. | 13:59

    Smešne su mi sredovečne žene od 30 do 39 godina koje misle da su još uvek mlade devojke samo zato što se mnoge od njih još nisu udale! Inače imam 20 godina i ne mogu da verujem kad vidim neke tete od 35+ koje idu u disko i oblače se kao da imaju samo 18 godina!

    Podelite komentar

  • 🤣

    19. mart 2022. | 13:41

    Je l' to ono kad babe hoce da budu devojke? Pa se operisu, fotosopiraju i slikaju?

    Podelite komentar