• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako pomoći detetu kada postane demotivisano: 3 načina kako sve možete rešiti kroz igru i razgovor

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dete ne treba gurati ka uspehu, već mu prvenstveno objasniti važnost postignuća određenih rezultata

  • 0
8 mart dan žena majka i dete dečak Foto: Shutterstock

Deca će izbegavati da troše energiju na zadatke iz raznih razloga, bilo da misle da su dosadni, nebitni ili frustrirajući, ili žele da zaštite svoj ego ili osećaju pritisak da ih obave. Nekom je lako upustiti se u bitku sa podsticanjem volje, nekome ne, a od pomoći mogu biti ova tri produktivnija načina pomoću kojih roditelji i staratelji mogu pomoći deci da prevaziđu sopstveni otpor i postignu teške stvari.

1. Fokusirajte se na smisao i napredak

Kada ljudi imaju autonomiju, veruju da njihov rad ima značenje i osećaju se kao da napreduju, stoga je verovatnoća da će imati pozitivan unutrašnji radni život, rekla je Tereza ​​Amabile, profesorka na Harvardskoj poslovnoj školi i koautorka knjige "Princip napretka: Korišćenje malih pobeda za rasplamsavanje radosti, angažovanja i kreativnosti na poslu". Dobro je kada odrasli daju deci izbor. Dakle ako ih samoinicijativno upišete na neki sport, ples, glumu ili bilo šta slično, veća je verovatnoća da neće biti najveseli kada dođe vreme za odlazak na trening ili časove.

Razgovarajte sa detetom i objasnite mu zašto je sport važan za njegov život i zdravlje i probajte da ga uputite u većinu kako bi dete samo izabralo. Odvedite ga na više treninga, ili ukoliko ste primetili da dete potencijalno ima neki talenat, nemojte ga po svaku cenu gurati na časove, jer to može biti pogubno za njegovu kreativu onda kada shvati da je to njegova obaveza.

Slično tome, možete pomoći svom detetu da pronađe smisao u zadacima - što se više nešto vežba, mozak se navikava da te stvari kasnije radi automatski. Takođe možete podstaći motivaciju dece tako što ćete primetiti njihov napredak. Možete istaći, na primer, da mogu da pogode koš sa većom lakoćom nego prošle sezone ili da mogu da odsviraju pesmu koju nisu mogli pre nekoliko meseci.

Podučavanje, učiteljica, dete, skola, domaći zadatak, majka, baka, guvernanta Foto: Shutterstock

2. Usredsredite se na radost i iskoristite maštu

Dajte prednost radosti i napretku nad dostignućima i sposobnostima. Mnogo je važnije da osete radost igranja i uživanja od pobede u igri, sportu ili osvojenoj nagradi. Nemojte deci oduzimati ono esencijalno, a to je bezbrižno uživanje u igri.

Naravno, važno je ukoliko vidite da je vaše dete postalo razočarano i demotivisano kada su u pitanju stvari koje su mu do tada bile važne, da sa njim porazgovarate i vidite o čemu se radi i gde je krenulo loše. Možda su nezadovoljni rezultatima i plaše se vaše reakcije. Vi niste tu da validirate svoje dete prema tome da li je ostvarilo vaša očekivanja, već da ga bodrite i podržite na svakom koraku, bilo da je to korak nazad ili napred.

Porodica Foto: Shutterstock

3. Model pozitivnog i proaktivnog ponašanja

Često se desi da detetu neka ideja isprva ne deluje zabavno i interesantno ili pak uopšte nije zainteresovano za nju. Jednostavno početak može biti moćna strategija. Postoji ideja da se moramo osećati zaista pozitivno i motivisano da bismo započeli nešto, ali često početak čini da se osećate baš suprotno.

Ako se vašem detetu ne sviđa neki predlog, pokušajte da mu objasnite da ćete nešto raditi dokle god da mu odgovara i dok ga ne zamara, a da kada ono zaželi možete napraviti pauzu. Ako vaše dete ne želi da ide na vožnju biciklom, na primer, pokušajte da kažete: "Hajde da vozimo bicikl 10 minuta, a ako posle 10 do 15 minuta želiš da stanemo, možemo da stanemo". Jednom kada mozak shvati da se radnja zapravo odigrava, dobijate oslobađanje neurohemikalija – posebno dopamina, neurohemikalije motivacije – i ta mala pobeda tek što počnete može vas održati da nastavite dalje, piše "Washingtonpost.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo venčanicu sa Temu-a za 2.700 dinara: Možemo li izgledati skupo, ako "prođemo" jeftino?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica