• 0
 ≫ 

Svetski stručnjak o svim izazovima vantelesne oplodnje: Parovima najteže pada neuspeh

 ≫ 

Jedan od najvažnijih faktora za reprodukciju je starost žene jer je pokazatelj kvaliteta njenih oocita, jajnih ćelija

  • 0
Brak, ljubav, pažnja Foto: Profimedia/Alamy/Viacheslav Iakobchuk / Alamy

U Srbiji je starosna granica za vantelesnu oplodnju (VTO) podignuta na 45 godina života, u odnosu na dosadašnjih 43. Koliko je svaka godina u ovom procesu ženama ohrabrenje, pitali smo dr Nicole Mardešićovu, jednog od najpoznatijih i najpriznatijih stručnjaka u Češkoj u oblasti reproduktivne medicine, koji beležite važne rezultate po uspešnosti vantelesnih oplodnji i na svetskom nivou.

Fiziologija reprodukcije je, ističe dr Mardešićova, ključna kada govorimo na ovu temu. Jedan od najvažnijih faktora za reprodukciju je starost žene jer je pokazatelj kvaliteta njenih oocita, jajnih ćelija.

Kvalitet oocita počinje da opada nakon 35. godine života, ovaj pad se nastavlja još brže nakon 39. godine. Nažalost, kvalitet jajnih ćelija posle 43. godine života je toliki problem da je pacijentima starijim od 43 godine neophodna donacija oocita kao jedina moguća i relevantna terapija steriliteta – kaže dr Mardešićova i dodaje da podstiče žene koje žele trudnoću da što pre započnu terapiju. Uloga njenog lekara je da joj kaže kakve šanse za trudnoću daju njene godine.

Zakon u Češkoj se razlikuje od zakona u Srbiji. Dozvoljen je ulazak u proces vantelesne oplodnje do 49. godine pacijenta, a najstariji pacijent dr Nicole Mardešićove, koja praksu iz oblasti reproduktivne medicine obavlja i u Beogradu, bila je žena čiji je 49. rođendan bio dva dana nakon embriotransfera, programom donacije oocita.

Na pitanje koliko stil života, pored sprovedenih glavnih etape vantelesne oplodnje, utiče na povoljan ishod trudnoće, dr Mardešićova odgovara da je to teško reći, da odgovor prvenstveno zavisi od toga šta je razlog steriliteta.

Dr Nicola Mardešićova Foto: Privatna arhiva

– Kod muškaraca način života ima veliki uticaj na kvalitet sperme. Posebno pušenje, gojaznost, upotreba alkohola i mala fizička aktivnost negativno utiču na spermiogram. Kod žena je najvažniji faktor od svega starost. Kao što je ranije pomenuto, razlog za ovo je kvalitet oocita koji se smanjuje sa godinama. Ali naravno da pušenje, alkohol, gojaznost i druge životne navike mogu uticati na rezultat stimulacije jajnika – objašnjava dr Mardešićova.

Vantelesna oplodnja u vreme pandemije korona virusa 

Pandemija je, kaže, zahvatila sve oblasti medicine, pa i reproduktivne medicine. Jedan od najvećih problema bio je stvarni strah pacijentkinja da zatrudne tokom pandemije kovida, zbog potencijalnih rizika u trudnoći. Drugi problem je, ističe naša sagovornica, bilo putovanje. Kako u klinici u kojoj radi leči pacijente iz celog sveta, i putovanja su bila pravi problem, posebno na početku pademije.

– Dakle, posebno tokom 2021. godine došlo je do značajnog smanjenja broja ciklusa vantelesne oplodnje. Na sreću, moram reći da su svi ovi problemi sada otklonjeni i da ovih dana imamo mnogo pacijenata koji dolaze na lečenje. Odlaganje trudnoće se nikome ne preporučuje, tako da sada imamo mnogo posla.

Za sve parove koji koji želi potomstvo, a možda ne prepoznaju prve znakove da treba da se okrenu vantelesnoj oplodnji, odgovor dr Mardešićove je jasan:

– SZO definiše neplodnost kao bolest muškog ili ženskog reproduktivnog sistema određenu nemogućnošću postizanja trudnoće nakon 12 ili više meseci redovnog nezaštićenog polnog odnosa. Dakle, sada imamo odgovor. Ako je žena starija od 35 godina, preporučila bih pregled specijaliste nakon šest meseci nezaštićenog polnog odnosa.

vantelesna oplodnja, Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplodnja Foto: Shutterstock

Svaka osoba, svaki par, ističe naša sagovornica, može drugačije da se nosi sa dijagnozom steriliteta. Postoje pacijenti kojima je potrebna psihološka podrška nakon prve posete centru za vantelesnu oplodnju, a ima i parova koji mogu da prođu tri ciklusa vantelesne oplodnje bez ikakvog psihičkog opterećenja.

– Teško je reći koliki je prosečan broj ciklusa vantelesne oplodnje. Kod mladih žena pre 35 godina, bez drugih zdravstvenih problema, dovoljan je jedan ciklus. Za drugog pacijenta od 30 godina potrebna su četiri ciklusa – objašnjava dr Nicole Mardešićova.

Drage moje dame, nemojte odlagati trudnoću

Parovi se razlikuju po godinama, po broju ciklusa VTO koje prolaze, ali jedno je isto – na ovom važom putu svima najteže pada neuspeh.

– Vidite, postoji mnogo stvari na svetu u kojima, kada krenu po zlu, možete nešto promeniti, učiniti nešto što poboljšava vaš ishod. Nažalost, u reproduktivnoj medicini nije tako. Dakle, imati negativan test na trudnoću sa saznanjem da ništa na svetu ne možete učiniti ili promeniti da bi to funkcionisalo sledeći put... to je teško – kaže naša sagovornica.

Na pitanje kako vidi budućnost vantelesne oplodnje, koliko će se pomerati granice i usavršavati znanje da bi se olakšao život savremene žene, savremenih parova, ona odgovara:

– Vidim šansu za žene u bankama jajnih ćelija i, naravno, zamrzavanju sperme za muškarce. Ovu proceduru treba uraditi u vreme kada su reproduktivne ćelije najkvalitetnije. To znači oko 25 godina starosti za obe grupe. Ako je ovaj period propušten ili u osnovi nije urađeno zamrzavanje jajnih ćelija ili sperme, a paru je potrebno tretiranje steriliteta, onda podržavam PGT-A testiranje (preimpanciono genetsko testiranje aneuploidnosti kod embriona od pet dana) – kaže naša sagovornica i dodaje:

– Ali opet moram da kažem, mi nažalost nismo mađioničari i godine žene su najvažniji faktor od svega. I nemamo magiju da to popravimo. Zato vas molim, drage moje dame, nemojte odlagati trudnoću i ako već imate problema sa začećem, nemojte dugo čekati pre nego što odete kod specijaliste.

Video: Šta parovi nikako ne smeju da urade kada saznaju da imaju problem sa neplodnošću?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica