Testo vam sporo raste? Ispravite jednu grešku i aktivirajte kvasac da naraste kao iz pekare

B. P.
B. P.  
  • 0

Kada se upustite u pripremu kvasnog testa, jedna od najbitnijih stvari jeste strpljenje. Ok je i umeće, znanje i slično, ali najvažnije je da strpljenja da testo naraste i date kvascu vremena da se aktivira. Rad sa kvasnim testom za mnoge je mala alhemija, ali to ne znači da ga treba da se plašimo. Kako ubrzati dizanje testa? I kako ga učiniti savršenim?

Kvasac ima svoja pravila. Testo bi obično trebalo da naraste između pola sata i dva sata, ali dužina dizanja zavisi od mnogih faktora.

Vreme dizanja testa

Vreme dizanja testa zavisi od količine kvasca u testu (što više kvasca, to će brže testo da naraste), ali i od toga da li je kvasac suv ili svež. Takođe, utiče i vrsta brašna - testo od običnog ili integralnog brašna drugačije će narasti. Optimalna temperatura za dizanje je 25 do 30 stepeni. Najbolji pokazatelj je obim testa, koji bi posle dizanja trebalo da se udvostruči.

Važno je da se testo priprema od sastojaka na sobnoj temperaturi. Takođe, potrebno ga je dobro pokriti kako se ne bi osušilo. Dobro je testo staviti na toplo mesto, na primer pored radijatora ili šporeta, ali dovoljno udaljeno da toplota ne bude prevelika.

Kako ubrzati dizanje testa?

Jedan način da ubrzate dizanje testa je da činiju sa testom stavite u rernu u kojoj se na dnu nalazi šerpa sa vrućom vodom. Topla voda blago zagreva rernu, a para koja nastaje stvara potrebnu vlažnost. Ovo često može da skrati vreme dizanja za polovinu vremena. Takođe može pomoći i prethodno zagrejana rerna, ali ne previše, oko 40 stepeni. Testo možete staviti i u još veću činiju napunjenu toplom vodom.

kvasac, mešenje hleba, kuhinja, recept, Foto: Shutterstock

Mnogi pekari koriste i samo svetlo u rerni - čak i mala sijalica može dovoljno zagrejati unutrašnjost do idealne temperature. A kako su naše bake dizale testo? One su ga jednostavno stavile pod krpu.

Kvasac je najaktivniji na temperaturama između 25 i 35 stepeni Celzijusa. Na temperaturama iznad 45–50 stepeni počinje da umire. Cilj je da testo držite stabilnim u tom "zlatnom srednjem" opsegu, a istovremeno da mu obezbedite dovoljno vlage da se površina ne osuši - stvarajući mu pravi "spa" ambijent. Ne zaboravite da dobro pokrijete testo dok se diže. Najbolje je koristiti čist, vlažan kuhinjski peškir ili providnu foliju blago premazanu uljem.

Da li imate utisak da ste uradili sve kako treba, a testo se i dalje nije diglo? Ne mora odmah da završi u kanti. Pored dodavanja više toplote i vlage, možete probati da dodate još kvasca. Umutite kockicu izmrvljenog svežeg kvasca ili jedan paket suvog kvasca sa 250 ml mlake vode ili mleka, dve kašike brašna i jednom kašičicom šećera, i ostavite da kvasac nadođe (oko 10-20 minuta). Zatim ovu smešu umešajte u originalno testo, dodajte dovoljno brašna da testo bude glatko i stavite ga u činiju da odmara barem jedan sat.

(Ona.rs/Magazin.cz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako izgleda Internacionalni pizza šampionat koji se trenutno održava u Beogradu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle