Teško je pronaći osobu koja ne voli jagode, a još teže onu koja ne voli torte i kolače sa svežim jagodama. Mali crveni plodovi već nas uveliko mame iz marketa i sa pijaca, a kako je njihova sezona veoma kratka, pravi ljubitelji će se sladiti sve dok ona traje.
Budući da je u toku i praznična sezona i da ćemo se gostiti raznim jelima, lagana prolećna torta sa jagodama doći će kao osveženje.
Priprema se brzo i lako, a torta je izdašna, pa ćete njome moći da počastite i veći broj ljudi.
Sastojci:
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 260 ml mleka
- 130 ml ulja
- 400 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
za fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 400 g krem-sira
- 3 kašike šećera u prahu (ili više, po ukusu)
- 2 dl mleka
- 1 kesica želatina
- 1 kg jagoda
Priprema:
Jaja sobne temperature umutite sa šećerom u čvrstu penu. Dodajte mleko i ulje, pa sve sjedinite žicom. Brašno izmešajte sa praškom za pecivom, pa dodajte u jaja i sve pažljivo sjedinite u smesu bez grudvica.
Izlijte smesu za koru u okrugli podmazan pleh prečnika 30 centimetara. Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Čačkalicom proverite da li je biskvit pečen.
Gotovu koru izvadite i ostavite da se u potpunosti ohladi, pa je presecite na dva dela.
Krem-sir izmutite sa šećerom u prahu, dodajte slatku pavlaku i ponovo sve dobro umitite. Želatin pripremite po uputstvu sa kesice, pa ga dodajte u beli fil. Jagode operite, očistite i isecite na deblje listove.
U pleh u kome se kora pekla, stavite jedan deo bikvita, natopite mlekom, pa nanesite polovinu fila i polovinu jagoda. Prekrijte drugim delom biskvita, nanesite drugi deo fila i završite sa ostatkom jagoda.
Tortu ostavite da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Secite je na parčad željene veličine i poslužite.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.