Quantcast
 • 5

Tri imena koja su u Srbiji godinama popularna postala su hit među roditeljima i u Hrvatskoj

Originalnost ne poznaje granice, ali izgleda da se i lako širi

 • 5
Bebe, deca

Foto: Shutterstock

Da je izbor imena veoma važan, znaju sve mame i tate. Ovo nije lak, ali je veoma lep zadatak. Mnogo je kriterijuma koje treba zadovoljiti i koje nameću sami roditelji, ali i okruženje u kome će dete odrastati.

Neka imena su po žvotinjama, kako bi se deci prenela snaga i jačina, druga su prema imenima glumaca, pevača, fudbalera, jer se time smatra da će beba na početku svog života poprimiti karakteristike uspešnih ličnosti.

Neka imena su obeležena duhom prošlosti, neka se nasleđuju, druga se smišljaju.

Imena su obeležje koje nosimo do kraja života, a koliko je to obeležje važno govori i to što je po njemu moguće prepoznati odakle osoba potiče. Barem je tako važilo do skora; mnogi roditelji se sada odlučuju na ona internacionalna imena, kako bi detetu olakšali budući život.

Originalnost ne poznaje granice, ali izgleda da se i lako širi, te tako neka imena postaju veoma popularna i van granica naše države, a važe za srpska.

Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske svake godine objavljuje statistički prikaz za prethodnu godinu, u kome navodi po 50 napopularnija imena za devojčice i dečake.

Zanimljivo je da su se kao najčešća tri imena pojavila ona koja su u Srbiji godinama popularna, pa mali naslednici i naslednice nose baš njih.

Vid

Ime Vid izvedeno je iz latinske reči vita, što znači život. Značenje je raznoliko, ali se veruje da je najpribližnije značenje imena "onaj koji voli da poogne" i "onaj koji sve vidi i sve može".

U nekim tumačenjima se navodi i da je značenje imena "onaj koji je čudotvoran" ili "onaj koji se bori za svoja ubeđenja". Sa druge strane, postoji verovanje i da ime Vid krasi osobu koja je dragocena kao vid oka.

Numerologija kaže da su osobe koje ga nose mirni posrednici koji vole harmoniju u odnosima. Vole i nežnost i pažnju, a kao osobe važe za smirene i prijatne.

BEBA BEBE DECAK I DEVOJCICA BLIZANCI

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Mara

Ime Mara jedna je od varijanti imena Marija, koje ima više tumačenja, a prema jednom od njih ime je izvedeno od egipatskog mry, što znači "voljena", odnosno "od Boga voljena".

Maria (kod nas Marija) je latinska forma hebrejskog imena "Mirjam", kao ime Isusove majke koje ima simbol čiste i duboke ljubavi.

Prema starijim tumačenjima, ime je nastalo od hebrejskog mir ("gorko") i jam ("more") pa bi značenje bilo 'gorčina mora'.

Numerologija kaže da se radi o osobama koje su snažne i uspešne i da dobro barataju finansijama. Osim toga, ambiciozne su, hrabre i najčešće uspevaju u svemu što rade.

Luna

Na latinskom jeziku luna znači "mesec", a u rimskoj mitologiji ovo ime nosila je boginja Meseca.

Prema numerologiji, osobe s ovim imenom su kreativci koji ne zavise od drugih ljudi. Teškoće koje sa sobom život nosi podnose bolje od drugih, a u životu im je, između ostalog, veoma važna duhovnost.

Imena Luna, kažu tumačenja, nose poštene, kreativne i nezavisne. Sposobne su da vole čistog srca.

Pored navedenih, čak 539 devojčica iz Hrvatske dobilo je ime Mia, a 867 dečaka ime Luka. Ovo su, takođe, veoma popularna imena za decu u Srbiji. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

 • Mmmm

  27. april 2022. | 15:45

  Kad se moja tetka rodila posle drugog svetskog rata, kum joj e dao ime Mirjam, medjutim maticar je napisao Mirjana. Zaboga nisu se smela deci davati strana imena. Danas retko koje dete nosi Srpsko ime. Izvinjavam se deci otprilike sve kuceca Teo, Leo, Lea, Mia...

  57
  10

  Podelite komentar