• 0

Ova imena ne bi trebalo da dajete deci: Imaju tužno značenje i asociraju na loše stvari

Svi znaju koliko je ime važno, jer detetu može stvoriti razne neprijatnosti u toku života

  • 0
bebe blizanci foto-ilustracija: pixabay.com

Najlepša, ali ujedno i najkomplikovanija stvar budućih roditelja je koje ime će nadenuti svojoj naslednici ili nasledniku. Zabavan, ali i ozbiljan zadatak može biti prilično zahtevan, jer treba zadovoljiti sve kriterijume mame i tate.

Čak ni roditelji nekada nisu usaglašeni oko izbora imena, nekada se odluka menja vremenom, nekada pod uticajem sredine, okolnosti, okruženja, ali i trendova.

Ranije su se imena nasleđivala ili se mnogo više promišljalo o njegovom značenju, a manje o trendu. Deca su nosila ona imena za koja se verovalo da će da ih štite od zlih sila i nedaća kroz život. Danas je nešto drugačije, pa se imena daju prema trendu, popularnosti, u želji da budu internacionalna, kratka, itd.

Svi znaju koliko je ime važno, jer detetu može stvoriti razne neprijatnosti u toku života, od nepravilnog izgovaranja, poređenja sa ne tako slavnim ličnostima do ružnih nadimaka i rima.

Ipak, postoje i neka imema za koja se veruje da imaju lošija značenja ili asocijacije na tugu, te ih toga treba izbegavati.

Dostana

Davalo se detetu u funkciji zaustavljanja daljeg rađanja u porodici gde je već bilo dovoljno dece.

Stana, Stanija, Stanica, Stanika

Slično kao i imena iznad, davala su se da bi prestalo rađanje ženske dece.

Vlasije, Vlajko

Vlasije je muško ime grčkog porekla i znači "strog", "grub", "trom".

Gorčin, Gorčilo

Ime izvedeno od osnove prideva "gorko", "gorčina", "gorak". Davalo se deci da se zaštitila od zlih duhova jer oni, kaže verovanje, zaobilaze "gorku" decu pošto im ne mogu nauditi.

Mina

Veoma popularno ime koje je u osnovi bilo nadimak od imena Jasmina, Emina, Milena, Vilhemina… žensko ime koje u suštini ne znači ništa na srpskom jeziku osim eksplozivne naprave.

Nenad

Ime nastalo od glagola "nadati se", sa negacijom, tj. "iznenaditi se". Ime se najčešće daje deci koja su došla na ovaj svet "nenadano", "iznenada", kome se roditelji nisu nadali.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica