• 2
 ≫ 

7 znakova koji ukazuju na to da je neko neiskren prema vama: Uhvatite ga u laži

 ≫ 

Posebnu pažnju tokom razgovora sa osobom u koju sumnjate obratite na sledeće stvari

  • 2
majka grdi dete, svađa, roditelji deca, tinejdžeri, laganje, roditeljstvo, svađa, dete Foto: Shutterstock

Jeste li se ikada zapitali slušajući nekoga kako vas neumorno ubeđuje u nešto da li zapravo laže? Kako biste to mogli znati sa sigurnošću, sem da se oslanjate na onu dobro poznatu floskulu - onaj ko laže neće vas gledati u oči.

Zapravo, prema psihologu Darenu Stentonu, postoji čak sedam znakova koji odaju onoga ko laže. Na vama je samo da budeti srpljivi u komunikaciji i da se potrudite da obratite pažnju na govor tela i izgovorene reči.

Psiholog Daren Stenton, poznatiji kao "ljudski detektor laži" – udružio se sa kompanijom Slingo kako bi podelio ključne znakove na koje treba da pazite kada pokušavate da otkrijete da li je neko neiskren.

1) Previše kontakta očima

Daren kaže da lažovi često prekomerno kompenzuju kontaktom očima kada vam prodaju laž.

- Generalno gledamo u tuđe oči u periodu od tri do pet sekundi, sve što je duže rezervisano je za one sa kojima imamo duboku vezu, poput romantičnog partnera ili člana porodice.

2) Prečesto trepću

Ljudi će više treptati dok varaju i lažu. Ponekad i dva-tri puta više u minutu. Zato dobro obratite pažnju na njihove oči, jer sada već imate dva razloga za to.

3) Postavljanje fizičke barijere

Daren objašnjava da osoba koja laže može stvoriti fizičku barijeru između sebe i osobe prema kojoj je nepoštena.

- To može biti korišćenje ruke kao barijere ili predmeta poput šoljice za kafu. Oni takođe mogu da okrenu svoje telo pod uglom od osobe koju lažu.

Sumnja, laž, prevara, svađa, tuga Foto: Shutterstock

4) Pitanjem na pitanje

Ovo često koriste političari kako bi izbegli davanje odgovora na postvljena pitanja. Ovo je odmah crvena zastavica i ukazuje na to da su pod stresom, uznemireni ili nervozni – svi znaci koji bi mogli da ukažu na to da lažu ili pokušavaju da izbegnu istinu. Postavljaju pitanje ili skreću sa teme kako bi sebi kupili vreme.

5) Promena tona govora

Pored reči na koje treba obratiti pažnju, potrebno je imati u vidu i kako se nešto izgovara. Daren kaže da se ton glasa neke osobe često menja kada laže.

- Primetićete da njihov glas ima tendenciju da se poveća ili povisi ili popuca kada su pod pritiskom, što je znak da su pod stresom zbog laganja - objašnjava psiholog. Dakle, ako vam osoba zvuči previše "piskavo", zasigurno vas laže.

6) Usvajanje vaših izraza

Osoba koja je nešto skrivila ima malo ili nimalo vremena da se opusti i često samo ponovi ono što ste rekli, jer nema vremena da konstruiše sopstveni odgovor i da u tom trenutku izgleda uverljivo.

7) Ubledelo lice

Promene u emocijama su povezane sa stresom i kada je neko pod velikim pritiskom, njegovo lice ga zapravo najviše odaje. Pažljivo pratite usne kao i uši, jer ovo područje lica može da prebledi dok se krv izvlači iz lica i vaše telo reaguje sindromom borbe ili bekstva, kaže Daren. Skloni smo da prebledimo kada smo u stresnim situacijama, kada se neprijatno iznenadimo ili se osećamo loše.

Video: Mama probila lažni jezik olovkom pa isprepadala decu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Darinka

    29. april 2022. | 18:50

    Lazova Bog ne može uhvatiti, to su kreteni premazani sa milion boja. Teško onom ko živi sa takvim.

    Podelite komentar