• 2

Danas je Dan majki: Zašto je za neke važniji od Dana žena i kako je počeo da se slavi

Ovaj dan posvećen je mamama širom sveta, a zvaničnim praznikom proglasio ga je američki predsednik Vudro Vilson

  • 2
Majka, dete, ćerka Shutterstock

Dan žena se slavi 8. marta, a dva meseca kasnije obeležava se dan posvećen majkama. Majčin dan, odnosno Dan majki slavi se danas, 8. maja, u mnogim zemljama.

U nekim zemljama Dan majki obeležava se i na druge datume. Tako, recimo, pored 8. marta kada se slavi Dan žena Slovenci i 25. mart posvećuju mamama, a u susednoj Hrvatskoj slave ga druge nedelje u maju.

Kod nas se praznikom majki tradicionalno smatra verski praznik Materice, koji se uvek slavi drugu nedelju pred Božić.

Mame su te koje o nama brinu od rođenja pa do kraja njihovog života i za koje smo deca, ma koliko godina da imamo i bez obzira na to da li i sami imamo potomstvo. U čast ženama koje su donele milione novih života na svet ispevane su najlepše pesme i napisane najdivnije priče.

One su bile i ostale inspiracija umetnicima, a njihova bezuslovna ljubav koju osećaju za svoju decu sinonim su čistote i snage emocija i instikta koji ima žena koja se ostvarila u toj važnoj i velikoj životnoj ulozi.

U nekim zemljama, poput Amerike, Majčin dan se obeležava druge nedelje u maju i proglašen je za zvanični praznik.

Sve je počelo tako što je Amerikanka En Džarvis želela da poboljša sanitarne uslove u svom gradu Vebsteru u Zapadnoj Virdžiniji.

Jedne nedelje organizovala je Majčin radni dan kako bi bio skupljen novac za lekove i pomoć majkama s tuberkulozom.

8 mart dan žena majka i dete dečak Foto: Shutterstock

Ovu tradiciju je nastavila i sledećih godina.

Njena kćerka Ana je posle majčine smrti 1905. godine odlučila da posveti život majčinom projektu i pokušala je da uspostavi tradiciju Majčinog dana.

Kao zaštitni znak ovog praznika uzela je beli karanfil, omiljeni cvet njene majke. Njen rad se konačno isplatio 1914. godine kada je predsednik Vudro Vilson potpisao rezoluciju kojom se Majčin dan proglašava službenim praznikom u SAD.

Tradiciju proslave Dana majki preuzele su i mnoge druge zemlje širom sveta.

Ovaj dan je jedan u nizu u kome se pokazuje poštovanje i ljubav prema majkama, pa ga iskorsitite da ženi koja vas je rodila pokažete posebnu pažnju i zahvalnost za sve što je činila i čini za vas.

Koliko je majka važna figura u životu svake osobe i koliko odnos s njom utiče na ceo naš život, izbore i sreću, posebno znaju psiholozi. Ljubav koju majka pruža je jedina sigurna i bezuslovna ljubav koju ćemo dobiti u životu.

Uticaj i uloga majke mogu da budu presudni za uspeh deteta, o čemu je svedočio i čuveni srpski i svetski naučnik Mihajlo Pupin u svoj autobiografiji " Od pašnjaka do naučenjaka" za koju je dobio Pulicerovu nagradu.

Majka je uvek naš najbolji prijatelj, oslonac, utočište i zaštitnica koja nas od prvih dana dolaska na svet uči tome šta je život i daje nam krila i snagu za sve izazove koji nas u njemu čekaju.

Drage mame, slavile danas ili ne, srećan vam Dan majki!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • B

    8. maj 2022. | 15:48

    Mama hvala ti za sve. Znam da si radila kako si najbolje umela. Volim te. Hvala ti sto mi i danas pomazes. Budi blagoslovena zauvek

    Podelite komentar

  • majcin dan

    8. maj 2022. | 21:43

    treba da je svaki dan

    Podelite komentar