• 4
 ≫ 

Švedska studija tvrdi: Video igrice pospešuju razvoj inteligencije kod dece

 ≫ 

Video igre došle su u kontekst nečega vrlo pozitivnog

  • 4
dete. mobilni, ekran, igrice Foto: Pixabay.com

Dvogodišnji eksperiment pokazao je da video igrice zapravo povećavaju dečiji IQ, a da društvene mreže i televizija ne utiču na kognitivne sposobnosti.

Institut Karolinska iz Švedske jedan je od najvećih medicinskih instituta u Evropi. Vodio je razna ozbiljna istraživanja o efektima video igrica na intelektualni razvoj kod dece, prenosi Game-news24.com.

Studija koja je objavljena u magazinu "Nature" okupila je preko 9.000 dece iz Amerike. Sa devet i deset godina deca su radila psihološke testove kako bi dobila ocenu njihove kognitivne sposobnosti.

Istraživači su posmatrali i kakav su uticaj na decu imale socijalne mreže i televizija. Dve godine kasnije deca su ponovo podvrgnuta testiranju kada su ustanovili napredak u inteligeniciji.

Istraživanje je uzelo u obzir biološke razlike između dece, njihov nivo obrazovanja i roditeljska primanja.

Deca su u proseku provodila dva i po sata igrajući video igre ili gledajući televiziju. Dugoročno gledano kod dece je došlo do znatnog povećanja koeficijenta inteligencije, dok društvene mreže i televizija nisu imale uticaj na kognitivni razvoj kod dece.

dete, tinejdžer, dečak, igra igrice, telefon Foto: Pixabay

- Ipak studija nije obuhvatila efekte ekrana na psihološke sposobnosti kod dece, kvalitet spavanja i uspeh u školi pa ne možemo ništa da kažemo na ovu temu - rekao je Torkel Klingberg, profesor sa Univerziteta Karolinsk i dodao:

- Naši rezultati podržavaju argument da ekrani ne utiču na kognitivni razvoj kod dece i da video igre zapravo mogu da poboljšaju inteligenciju.

Ovde pročitajte šta je rekla psiholog Ljubica Bogetić o uticaju crtanih filmova na decu i zašto vreme ispred ekrana ipak treba da ograničimo.

Video: Zaigrali se u virtuelnoj igri pa postali hit na internetu:Nadamo se da se bolje biju u pravom životu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • DARKO 100%

    2. januar 2023. | 19:26

    Samo umerena aktivnost,a sve sto je prekomerno i li neumereno nemoze sigurno pobljasati koficient inteligencije nego nasuprot moze od osobe napraviti zavisnog ,neuroticnog debila

    Podelite komentar

  • Vasa

    2. januar 2023. | 21:00

    Pa to smo znali i bez Šveđana. Nikola Tesla nije ispuštao plej stejšn iz ruku dok je bio mali.

    Podelite komentar

  • ....

    2. januar 2023. | 20:10

    I otuđenost od društva

    Podelite komentar