• 0
 ≫ 

"Mladi gospodar rođen da vlada": Ovo ime se davalo srednjovekovnim plemićima

 ≫ 

Tradicionalno ime se i dalje daje dečacima

  • 0
Znacenje imena, decak, Nedelja 26. jun, Uroš

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Godinama unazad ovo ime spada u red popularnijih imena, baš zbog činjenice da je bilo izuzetno važno i davano plemićima u srednjem veku. Nalazi se među prvih 20 imena na listi najčešće davanih imena dečacima rođenim poslednjih 15 godina u Srbiji.

Ime Uroš, smatra se jednim od tradicionalnih srpskih i slovenskih imena, a svoju naročitu popularnost doživljava u vreme vladavine dinastije Nemanjića.

Najverovatnije je poteklo od slovenske reči "ur", koje znači "gospodin" ili  "vladar", na koje je dodat jedan od deminutivnih nastavaka, pa je ime dobilo značenje - mladi gospodar, mladi gospodin, rođeni gospodin ili rođen da vlada.

Sa druge strane, etimolozi su mišljenja da je ime Uroš originalno mađarskog porekla od reči "ur" na koju je dodat slovenski nastavak "oš".

Doduše, prema nekim navodima ovo ime je moglo da se prevede kao "slabić"; "onaj koji je mali"; "onaj koji je nejak i slab"; "onaj koji nema snage". Ovo se odnosi na srpskog vladara Stefana Uroša V, u narodu poznatijeg  kao Uroš Nejaki, pa se pretpostavlja da se kasnije zbog toga ime ređe davalo.

Video: Ovo mesto je jedina zadužbina Nemanjića za koju ne postoji nikakav pisani trag

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica