• 1

Kako da se familijarna okupljanja ne pretvore u katastrofu: 3 saveta koja će roditeljima biti od koristi

Mnoge problematične situacije se mogu izbeći ako svojoj deci tačno kažete šta očekujete od njih u kući kod tetke ili bake i deke

  • 1
porodica porodično okupljanje

Foto: Shutterstock

Odmoru i raspustu raduju se i roditelji i deca. Mnogi putuju na omiljene morske destinacije, a mnogi se raduju vremenu koje će provesti u gostima kod familije; tradicija odlaska kod bake i deke, kao i bliskih rođaka i danas je prisutna, i u tome mnogi mališani posebno uživaju.

Takođe, leto je vreme kada porodice koje žive u inostranstvu dolaze u domovinu da bi prisustvovale druženjima sa rođacima koje retko viđaju, a koji ih željno iščekuju.

Većina ovih prilika će uključivati neočekivana pitanja, gomilu saveta i preporuka, ocenjivanja i procenjivanja vaših roditeljskih odluka i načina vaspitavanja dece. Deca će se verovatno u nekom trenutku uznemiriti, biće im dosadno i neprijatno (posebno ako su tinejdžeri), što roditeljima stvara posebnu vrstu glavobolje.

Na sajtu ChildMindInstitute postoji niz saveta kako bi se pomoglo deci i roditeljima da uživaju u zabavi i druženju sa familijom.

Psiholozi podsećaju da se mnoge problematične situacije mogu izbeći ako svojoj deci tačno kažete šta očekujete od njih ukoliko odlazite kod rođaka u goste. Dobro je biti što je moguće konkretniji.

Takođe, jednako je važno da obavestite svoju rodbinu i prijatelje šta mogu da očekuju od vašeg deteta i dobro je da im kažete da nije na njima da kritikuju ili da u toj prilici edukuju vaše dete.

Mama sa decom porodica

Foto: Profimedia/Katrinshine / Alamy

1. Umanjite rizik od sukobe oko ponašanja

Vaša deca znaju pravila u vašoj kući, ali u uzbuđenju i susretu sa brojnim rođacima mogu zaboraviti na pristojno ponašanje. Uvek razgovarajte sa decom pre nego što izađete iz kuće o tome šta očekujete od njih u pogledu ponašanja i ne bežite od specifičnosti.

- Poznavanje pravila u tuđoj kući uvek je korisno za decu - kaže Stiven Diksten, dečiji i adolescentni psihijatar.

- Deca znaju da se u crkvi ponašate drugačije nego na košarkaškom terenu, pa bi tako trebalo da znaju i kakva su pravila u bakinoj kući ili kući nekog daljeg rođaka.

2. Razgovarajte prethodno sa svojim domaćinima

Pored pripreme vaše dece, ponekad je potrebno pripremiti i svoje rođake da znaju šta da očekuju. Na primer, ako imate dete koje ima poteškoće u ponašanju u školi imaće ih i kod rođaka; zato se pobrinite da njihova očekivanja budu realna.

Kao roditelj, nikada ne želite da svoju decu dovedete u situaciju u kojoj će im biti neprijatno i u kojoj će biti izložena bespotrebnoj kritici.

Upozorite članove porodice o osetljivim temama na isti način na koji biste unapred upozorili ljude da vaše dete ima alergiju na nešto. Na primer, ako imate tinejdžerku koja je svesna svog tela i nije zadovoljna njime, niko ne bi trebalo da je prekoreva zbog količine hrane koju je pojela ili što je popila nešto gazirano. Dovoljno je što je vi prekoravate i upozoravate kod kuće. Na ovaj način smanjujete rizik da situacija eskalira i da razgovor krene u pogrešnom pravcu.

Baba i deda, unuci, kuhinja, baka, deka

Foto: Shutterstock

3. Pričajte o očekivanjima

Roditelji bi trebalo da imaju različita socijalna očekivanja za različitu decu, i ako je potrebno da ih prenesu vašoj široj porodici. Mnogi ne vole silne zagrljaje, poljupce ili štipkanje za obraze, ili su to jednostavno prerasli, a u očima rođaka oni su još uvek mali i slatki za "gnjavažu".

Takođe, ne znači da, ako vašem detetu smeta da odgovara na jedna te ista pitanja koja se ponavljaju tokom svakog okupljanja, da je asocijalno, "mutavo" i nedruželjubivo, već je "smoreno" istim pitanjima i komentarima i na to potpuno ima pravo.

Najzad, ne treba forsirati druženje i razgovor sa decom rođaka. Samo zato što su deca približno istih godina i što su u srodstvu ne znači da će prirodno postati prijatelji i da će odmah naći zajedničke teme. Ovo ne ide na silu. Dajte im vremena i podršku za razgovor, sve ostalo će doći spontano.

Imajte na umu da ni deca, a ni vaši roditelji ne rade ništa pod pritiskom i da im je svojstveno da će proraditi inat da se pokaže "ko je jači". To bi trebalo da pamtite, jer ste bili i jedno i drugo.

Na kraju krajeva, pomislite u tim trenucima na sve one holivudske komedije na temu katastrofalnih porodičnih okupljanja koje tako slikovito i tako tačno opisuju ove momente, koji su problematični i stresni ne samo vama već mnogim porodicama poput vaše. Niste sami u tim strahovima jer svi strepimo od ovakvih susreta, ali im se i radujemo. Sve ostalo što se desi - razumeće. Naši smo. Do neke granice...

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Mira

    11. avgust 2022. | 13:21

    Bogu hvala da nama nije potreban psihijatar da bi se družili i dočekivali svoje goste, decu i unuke

    Podelite komentar