• 0
 ≫ 

Terapeut savetuje: Ove tri rečenice roditelji nikada ne treba da govore deci

 ≫ 

Terapeutkinja kaže da mnogi dolaze kod nje kao odrasli kako bi razbili neku neistinu koju su vezali za sebe u detinjstvu

  • 0
Roditelji roditeljstvo vaspitanje dete ćerka Foto: Shutterstock

Terapeutkinja i specijalista za traume Šenon Moronej upozrila je roditelje da nikada ne izgovaraju ove tri fraze svojoj deci, prenosi "Mirror“.

Postoje stresne situacije u roditeljstvu kada dete kasni u školu, vi mu pakujete stvari i hranu, a ono je na sve to iz nekog razloga ljuto i besno. Složićete se, jako je teško ostati smiren, ali u ovim stresnim situacijama lakomisleni komentar može da ima trajan uticaj.

Šenon Moronej, terapeutkinja i specijalista za traume u Torontu kazala je da ima mnogo klijenata koji se sećaju tačnih reči koje su korišćene da ih omalovaže, ili ponište.

- Ono zbog čega mnogi dolaze kod mene kao odrasli jeste da razbiju neku neistinu koju su vezali za sebe kada su bili deca i koja sada izaziva pravi haos u njihovom životu – kazala je ona i otkrila tri fraze koje nikada ne treba da govorimo našoj deci.

"Prestani da plačeš"

Šenon kaže da roditelji treba da dozvole deci da plaču jer će se tako verovatnije otvoriti nešto dublje ako postoji u korenu njihove tuge.

Na primer, kada dete radi domaći zadatak i polomi olovku i plače - to može da bude zato što je imalo težak dan u školi ili je vršnjak rekao nešto podlo.

- Kada kažete "to je samo olovka, prestani da plačeš“, biće veća verovatnoća da prenese na unutrašnji, mentalni plan sva osećanja koja su u korenu problema- rekla je Šenon.

dete, devojčica, plače, razmažena, razmaženo dete Foto: Shutterstock

"Tako si dramatičan"

Time što detetu govorite da drami pre ćete ga ohrabriti da ne priča o tome kako se oseća.

- Poništavanje nečijih osećanja može da bude veoma štetno. Umesto toga naučite dete kako da prevaziđe te emocije. Jako je važno da kao roditelji date deci do znanja da je uredu da se tako osećaju, ali i da nisu nemoćni pred tim emocijama – kaže ona.

Ona savetuje da koristite druge fraze kao što su "da li mogu da ti pomognem da saznamo zašto je ova situacija tako dramatična za tebe“.

Bilo šta vezano za njihovo ili vaše telo

Terapeutkinja upozorava da razgovor o izgledu ili telu deteta može da dovede do poremećaja u ishrani koji će eskalirati u odraslom dobu.

Čak i hvaljenje mršavosti podstiče dete da misli da je njegova vrednost usredsređena na to da bude mršavo.

Takođe, roditelji treba da vode računa o tome kada daju izjave na svoj računa kao što je "ugojio sam se" jer dete to može da shvati kao poruku da mora fizički da se promeni da bi bili dovoljno dobri.

Šenon savetuje i da se o hrani razgovara kao o nečemu u čemu treba da se uživa, a ne samo o gorivu koje treba da se sagori tokom vežbanja.

Video: Mama Viktorija otkrila kako uvek zna da li je deca lažu i trikom oduševila milione

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica