• 0

On je predodređen da bude "nosilac svetlosti" i da pomaže drugima: Bio je jedan od Hristovih apostola

Ne zna se tačno da li je ime Luka nastalo u grčkom ili latinskom jeziku, ali je uspešno preneto u hrišćansku religiju

  • 0
značenje imena Luka

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Luka je, veruje se, muško ime grčkog porekla. Izvedeno je od grčke reči "luks" što znači svetlost, sjaj, blistavost, dan, ono što obasjava.

Ali, ovako su se često označavali i žitelji Lucanije, oblasti u Italiji, koji su se zvali Lukanci, zbog čega se ne zna tačno da li je ime Luka originalno nastalo u grčkom ili latinskom jeziku, odakle je preneto u hrišćansku religiju.

Neki autori čak smatraju da lično ime Luka može da potiče i od imenice „luka“, reč koja označava pristanište za brodove.

Ime je svakako veoma popularno, kako kod nas u zemlji i regionu, tako i u brojnim evropskim zemljama, pre svega Italiji, a potom i u Austriji.

U Nemačkoj je takođe u vrhu liste najpopularnijih imena, a u Srbiji se danas „kotira“ među prvih pet do 10 najčešćih muških vlastitih imena.

Smatra se da značenje imena Luka najviše u vezi sa imenom Svetog apostola Luke, jednog od 12 apostola i učenika Isusa Hrista. Sveti Luka navodno je bio Grk, rodom iz Antiohije, a se spominje u Svetom pismu i Novom zavetu, i kao tvorac trećeg jevanđelja „po Luki“.

Prema hrišćanskom verovanju, apostol Luka bio je lekar i iscelitelj. Sa apostolom Pavlom propovedao je hrišćansku veru i pomagao svim bolesnim i nemoćnim ljudima. Navodno se bavio i živopisom, zbog čega se veruje da je prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla. Te ikone su bile uzor svim kasnijim ikonama, zbog čega se Sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Predanje kaže da je pogubljen u 84. godini života, od "bezbožnika" u gradu Teba, tako što su ga obesili o granu maslinovog drveta.

Upravo zbog sveca Luke Jevanđeliste veruje se da su deca koja nose ovo ime predodređena da budu „nosioci svetlosti“ i da pomažu drugima, kao i da se bave humanitarnim poslovima i da budu naklonjeni pravdi, miroljubivosti i poštenju.

Od korena imena Luka izveden je niz muških, pa i ženskih imena koja se retko mogu čuti na našim prostorima: Luk, Lukaš, Lucijan, Lukimir, Lukas..., ili recimo Lucija.  Takođe, kao i sva stara imena, i ime Luka je u korenu ovdašnjih prezimena kao što su Lukić, Lučić, Luković, Lukijanić, Lukojle...

Ukoliko poznajete nekog Luku, pošaljite mu ovu priču o poreklu i značenju njegovog imena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica