• 0
 ≫ 

Jedno od najpopularnijih imena u Srbiji: Dečaci sa ovim imenom su pravedni i nesebični

 ≫ 

Poreklo ovog imena je starohebrejsko i označava nekog ko je dar od Boga

  • 0
Znacenje imena Momčilo Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Muško ime Mateja smatra se biblijskim imenom, jer je jedan od četvorice Hristovih apostola bio upravo jevanđelista Mateja.

Ovo ime može se naći u raznim varijantama u različitim zemljama u svetu, a u poslednjih petnaest godina Mateja je na vrhu liste imena koja se biraju za novorođenu mušku decu.

Ovo lepo ime često je u skoro svim slovenskim zemljama, ali se može naći u Švedskoj, Italiji, Španiji, Rumuniji, Litvaniji, Holandiji, Slovačkoj, Poljskoj.

Kada je u pitanju poreklo imena Mateja, smatra se da je ono originalno poteklo iz starohebrejskog jezika i to od imena Mataijahu i Mattitjah, što u prevodu označava nekog koga je Jahva ili Bog je darovao, odnosno smatra se Božjim darom.

Samo značenje imena Mateja u srpskom jeziku je sinonim muškom imenu Teodor, Božidar ili Bogdan jer je identičnog značenja kao i ova imena - "dar od Boga", „onaj koga je Bog darovao ljudima“, „bogumio", ali i "onaj koji je bezgrešan", "pravedan i nesebičan čovek“.

Najčešći nadimci od imena Mateja su Mate, Matko, Mateš, Matiša, čak su i ženska imena izvedena od imena Mateja – Martina, Matea, Matina, ali i neka prezimena: Matejić, Matejević, Matić, Matijević, Matković.

Poznata istorijska ličnosti sa ovim imenom je  diplomata i sveštenik prota Mateja Nenadović, sin srpskog kneza Alekse Nenadovića, pogubljen u „Seči knezova“ 1804. godine. I srpski glumac Mateja Pupavac kao i bivši srpski fudbaler Mateja Kežman nose ovo ime duboke simbolike.   

Bilo da ste pri odabiru imena za vašeg muškog naslednika motivisani ili inspirisani nekom poznatom ličnošću ili vam se jednostavno određeno ime u trenutku svidi i vidite ga uz vaše dete, pažljivo pristupite ovom, ipak, odgovornom poslu, jer ime kojim obeležite svoje čedo na početku, nosiće ga i pratiće celoga života.

Zato uživajte u izboru i ne žurite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica