• 0

Rutinska kontrola kod očnog lekara može da otkrije autizam kod dece?

Analizirajući rezultate, naučnici su otkrili da deca sa autizmom imaju značajno odloženo refleksno vreme odgovora u poređenju sa kontrolnom grupom

  • 0
očni lekar, očni pregled, dete Foto: Shutterstock

Američki istraživači su otkrili da kod dece sa autizmom oči reaguju sporije kada su izložene jakom svetlu, prenosi "Daily Mail".

Njihovim zenicama je trebalo duže da se skupe i vrate u prvobitnu veličinu. Istraživači se nadaju da će ovo otkriće utrti put za brži i lakši način za dijagnostikovanje autizma - što je često dugotrajno i stresno iskustvo za porodice.

Istraživači veruju da je odloženo vreme odgovora oka znak da nervi u mozgu ne funkcionišu punim kapacitetom. Ovi nalazi su objavljeni u časopisu "Neurological Sciences".

Brža dijagnoza može da dovede do ranijih intervencija koje mogu da utiču na razliku između toga da li će dete sa autizmom moći u budućnisti da govori ili ne.

Autizam je stanje koje se teško dijagnostifikuje jer ne postoji medicinski test, što znači da lekari moraju da se oslone na razvojnu istoriju i ponašanje deteta. Deci se obično dijagnostikuje autizam sa četiri godine, dok je u Velikoj Britaniji prosečna starost deteta šest godina.

- Kada se interveniše u dobu između 18 meseci i 24 meseca, to ima dugoročan uticaj na rezultate napretka – kazala je vođa istraživanja Džordžina Linč.

autistično dete, autizam Foto: Shutterstock

- Ako se u tom vremenu interveniše, mogla bi da se učini značajna razlika između deteta koje usvaja verbalni govor ili onoga koje ostaje neverbalno - objasnila je ona.

Naučnici su koristili ručni uređaj koji se naziva pupilometar. On emituje jaku svetlost i dostupan je u optičarskim ordinacijama. Testirali su jedno po jedno oko mereći refleks zenice na svetlost, tj. koliko brzo zenica oka menja oblik kao odgovor na jaku svetlost. Analizirajući rezultate, otkrili su da deca sa autizmom imaju značajno odloženo refleksno vreme odgovora u poređenju sa kontrolnom grupom.

Profesorka Linč, stručnjak za govor i sluh, veruje da je odloženo vreme odgovora znak da su kranijalni nervi u mozgu - koji kontrolišu govor i jezik - neispravni.

Ona je rekla da su oči modulirane u mozgu pomoću kranijalnih nerava ukorenjenih u moždanom stablu, a susedni kranijalni nervi utiču na vašu sposobnost da steknete govor i jezik.

- Refleks svetlosti zenice testira integritet tog sistema, pa se činilo logičnim isprobati ovu vrlo jednostavnu, neinvazivnu meru da se utvrdi da li postoje razlike između tipičnog razvoja i autizma - dodala je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica