• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Empatija kod dece: Zašto roditelji treba da obrate pažnju na njen razvitak kod mališana

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema istraživanjima bihejvioralne psihologije, empatičan način razmišljanja je ključ za otključavanje osobina kao što su kritičko razmišljanje, rešavanje problema i efikasna saradnja

  • 0
Deca, empatija Foto: Shutterstock

Empatija je sposobnost razumevanja i deljenja osećanja druge osobe. Odraslom čoveku to može izgledati kao veoma jednostavna osobina, ali za mozak malog deteta, to je veoma složena veština koju treba razviti.

Razumevanje i pokazivanje empatije su rezultat višestrukih interakcija između neurona u mozgu, tako da je razvoj empatije u prvih nekoliko godina života težak zadatak. Poznato je da su deca, posebno u prve dve godine života, egocentrična, što je stanje u kome se fokusiraju na sebe i svoje neposredne potrebe. Da bi se deca odvikla od egocentričnog razmišljanja i da bi im se pomoglo da shvate svet oko sebe, namerna pažnja roditelja usmerena na razvoj empatičnog načina razmišljanja je moćno oruđe.

Empatija je takođe na vrhu liste kao veština za učenje dece, verovatno zbog vođstva i kreativnih prednosti empatičnog mozga. Meghna Iadav, dečji psiholog objašnjava kako podstaći empatiju kod male dece, piše "Femina.in".

Zašto je negovanje empatije važno za decu?

Roditelji veruju da ako njihovo dete pokaže empatiju, to će samo koristiti drugima. Ovo je uobičajena zabluda koja se mora opovrgnuti. Prema istraživanjima bihejvioralne psihologije, empatičan način razmišljanja je ključ za otključavanje osobina kao što su kritičko razmišljanje, rešavanje problema i efikasna saradnja.

deca igralište park Foto: Shutterstock/frantic00

Empatija inspiriše liderstvo i kreativan pristup

Nauka nikada nije podržavala ideju da mozak sve radi sam. Prednji režnjevi dečjeg mozga se snažno stimulišu jednostavnim posmatranjem jednostavnih radnji empatije iz svakodnevnog života roditelja, kao što je nuđenje vode prijatelju koji kašlje, omogućavanje ljudima da izađu iz lifta pre nego što uđete, i čekanje da se drugi automobil parkira pre vas.

Prema nedavnim studijama o funkcionisanju mozga, prednji režnjevi su plodno tlo za planiranje, rešavanje problema, liderstvo i kreativnost. Kada prednji režnjevi mozga pravilno funkcionišu, funkcionišemo i mi.

Empatija je osnova za sreću

Bebe posmatraju svoje roditelje 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a njihovi stavovi i odgovori se beleže u mozgu deteta. Sedmomesečno dete, na primer, pažljivo posmatra svog oca dok dočekuje posetioca na vratima doma. Reakcija roditelja na posetioca utiče na to kako beba doživljava svet oko sebe. Ovaj osećaj povezanosti sa svetom, osobina empatije, omogućava detetu da vidi svet veoma pozitivno. Ova rana pozitivnost će uvek rezultirati povećanjem koeficijenta sreće kasnije u životu.

Empatija je majka veštine vođenja tima

Pažljivije ispitivanje svih dobrih navika, kao što su smenjivanje, deljenje resursa, saosećanje, poštovanje mišljenja drugih, otkriva da je empatija epicentar ovih dubokih veza koje se vrte oko ljudskog života. Ove veštine zasnovane na empatiji na kraju dovode do sposobnosti saradnje i izgradnje tima, koje su nesumnjivo potrebne u današnjoj radnoj kulturi.

Deca se igraju u parku Foto: Shutterstock

Prema teoriji uma, sa oko 18-24 meseca mališani mogu da prepoznaju da se tuđe misli i reakcije mogu razlikovati od njihovih, i stoga, da bi unapredili veštine zasnovane na empatiji kod dece, roditelji treba da pruže što više mogućnosti za socijalizaciju mališanima ove starosne grupe što je više moguće.

Empatija vodi do ravnoteže između emocija i logike

U današnjem društvu uspešni su oni koji mogu uspostaviti ravnotežu između emocionalnog i logičkog mišljenja. Ovaj uravnoteženi pogled na život može se podsticati kod dece kroz kultivisanje empatije. Brojni istraživači su ustanovili korelaciju između socijalno-emocionalnog zdravlja deteta i njihovog akademskog i kognitivnog učinka.

Ako je cilj da se živi uspešan život u dvadeset prvom veku, samo čitanje, pisanje i aritmetičke veštine nikada neće biti dovoljne. U osnovi ove ideje je neophodnost uspostavljanja dugotrajnih odnosa sa vršnjacima i porodicom. U ovom pravcu, empatija će igrati ključnu ulogu postavljajući temelje učenja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Izložba posvećena Svetskoj nedelji dojenja oslikava život majki kakav zaista jeste

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica