Quantcast
  • 0

Dečaci ovog imena su pravedni, večni čuvari tradicije

Zbog svega što je činio za srpsku crkvu, ali i državu, mnogi roditelji sve do danas žele da njihovi sinovi nose ovo veliko ime

  • 0
značenje imena Siniša

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Jedna ličnost u srpskoj istoriji bila je dovoljna da ostavi vekovni trag i da zauvek poželjnim učini ime Sava. Kada je princ Rastko Nemanjić primio monaški čin, u lozu Nemanjića stigao je jedan Sava. Zbog svega što je činio za srpsku crkvu, ali i državu, mnogi roditelji sve do danas žele da njihovi sinovi nose ovo veliko ime.

Sava potiče od hebrejskog "Saba", a znači preobražen, pravedan. Ime postoji i u ženskom obliku, zastupljeno je i kod Makedonaca i Bugara, a u evropskim jezicima gotovo da ga uopšte nema.

Zahvaljujući Svetom Savi, mnoga mesta u Srbiji nose ovo ime. Savina je čuveni manastir pored Herceg Novog, putnici posećuju Savinu pećinu, Savin izvor, Savinu iposnicu... Mnogo je toga u Srbiji što u osnovi ima ime Sava.

Teško je izbrojati pesme posvećene Svetom Savi, a svaki školarac zna i čuvenu himnu koju poje u slavu ovog svetitelja. Savini imenjaci samo mogu ponosno nositi ime koje čuva tradiciju jednog naroda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica