• 0
 ≫ 

"Žena koja je vesnik sreće": Najlepši epiteti krase devojčice koje nose ovo ime

 ≫ 

Zbog neutvrđenog tačnog porekla postoje razna tumačenja značenja ovog imena

  • 0
Značenje imena, devojčica, H Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Danas sve veći broj roditelja pažljivo bira ime za svoje mezimče, a pored značenja i porekla koji su presudni faktori za uzimanje nekog imena u obzir, roditelji sve više gledaju da to ime bude na neki način internacionalno, odnosno da se lako izgovara i da se brzo pamti.

Za ime Hana, prvenstveno se smatra da vodi poreklo iz arapskog jezika, drugi navodi pak ukazuju na to da je poteklo iz nemačkog (Hanne), a neki da potiče iz staro-hebrejskog jezika (Hanna).

Među nekim sprovedenim istraživanjima nađeni su i pisani dokumenti koji pokazuju da je ovo ime izvorno muslimanskog porekla, kao i da se nalazilo u starim turskim i persijskim spisima.

Kada se uzme u obzir arapsko poreklo imena Hana, njegovo značenje je - "pametna i razumna ženska osoba"; "osoba koja je inteligentna"; "žena puna znanja, vrlina i iskustva"; "razumnost" ili "osoba kojoj je vrlina razumevanje"; "sreća"; "žena koja donosi radost i sreću"; "žena koja je vesnik sreće".

Ukoliko se smatra da je ime Hana izvorno hebrejskog porekla, njegovo značenje je "milost"; "ona koja je milostiva", "žena koja je u Božijoj milosti", ali takođe se dovodi u vezu sa rečju "hannah", što je ime za biljku kanu, kojom se boji koža i kosa prevashodno u Indiji i okolnim zemljama.

U turskom i persijskom jeziku, lično ime Hana ima značenje "vladarka"; "carica"; "ona žena koja je uzvišena, poštena i vredna divljenja"; "milost"; "duša"; "žena kraljica".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica