• 0

Ovo biblijsko ime je nosio najpravedniji izraelski kralj: "Onaj koji je Bogu mio i drag"

Ovo je ime koje svrstavamo u kategoriju planetarno popularnih imena

  • 0
značenje imena Damir Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Muško ime David ubraja se u grupu poznatih biblijskih imena i veruje se da je treće najčešće pominjano ime u Svetom pismu. Ime David potiče iz staro-hebrejskog jezika i originalno se piše kao Dàvid (Dawidh).

Ovo prelepo ime ima još lepše značenje - "drag"; "voljen"; "onaj kojeg svi obožavaju"; "onaj kojem ne manjka pažnje i ljubavi"; "onaj koji je svakome omiljen"; "ljubljen"; "Bogu mio i drag".

Ukoliko ste imalo upućeni u priču o najpoznatijem izraelskom kralju Davidu, verovatno ćete poželeti da vaš dečak bude hrabar, pošten i častan kao on.

Naime, još dok nije postao vladar, David je bio običan pastir, a proslavio se u borbi s divom Golijatom kojeg je pobedio svojom lukavošću i hrabrošću.

David je postao poznat ne samo po svojoj neustrašivosti, herojskim delima, po tome što je bio najomiljeniji kralj, već i po tome što je bio pesnik i muzičar. Komponovao je mnoge pohvalne pesme - psalme, koje je pevao, prateći sebe na muzičkom instrumentu psalmima. Ovaj žičani instrument bio je sličan harfi ili liri sa 10-12 žica.

Najpoznatije umetničko delo isklesano u kamenu, jeste pomenuti "Mikelanđelov David" i ubraja se u jedno od najvećih umetničkih dela iz perioda renesansne umetnosti;

U Srbiji se ime David nalazi među prvih 40 najpopularnijih imena za mušku novorođenčad, i u 2016. godini je zauzimalo 33. mesto.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica