• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njeno ime je simbol za čudotvorku: Staro zaboravljeno ime koje se koristi u svim delovima sveta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako se zvala žena od brata kneza Miloša

  • 1
značenje imena Tatjana Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Tomanija je mistično žensko ime koje je simbol za čudotvorku. Korišćeno je u Srbiji, naročito tokom 14. i 15. veka, ali je polako palo u zaborav.

Ovo žensko ime etimološki potiče od armeniskog, odnosno dela sirjačkog jezika. Kod nas je ime došlo preko grčkog i latinskog oblika Toma.

U pitanju je varijanta muškog imena nastalog od korena reči Teomo, što na aramejskom znači "blizanac", “blizanac slave”, onaj kome je slava u krvi, ko je rođen da bude slavan.

.Grci su preuzeli ovo ime u obliku Tomas, pošto imaju sličan izraz, čije je značenje čudotvorac. Česti oblici ovog imena su Tomana, Tomaš, Tomislavka, Tomo, Tomica, Tomko, Tomka...

Postoje tumačenja i da je osnova ovih imena crkvenoslovenski izraz “tomiti”, što znači miriti, krotiti – preneseno "gospodariti", onaj ko gospodari slavom...

No, iako zvuči kao autohtono srpsko ime, ono se zapravo nalazi u različitim delovima sveta. Prema nekim tumačenjima reč "Toma" ima značenje i “blizak” ili “prijatelj”, pa u tom smislu ime Tomanija može da se prevede i kao “zemlja prijatelja” ili “zemlja bliskosti”.

Najčešće se povezuje sa područjem Afrike, a posebno Egipta. Prema nekim izvorima, ime Tomanija potiče i od starog egipatskog imena “Ta-Nehisi”, što znači “zemlja crnih ljudi”, zemlja koja se nalazila  južno od Egipta, a danas se smatra da se radilo o području današnje Etiopije.

Ime Tomanija se takođe može naći i u drugim delovima sveta, poput Indije i Pakistana. U Indiji, Tomanija se često povezuje s imenom “Tomaniji”, što je ime za hinduističkog boga Ganešu. U Pakistanu, Tomanija se koristi kao ime djevojčice. U Japanu postoje čitavi gradovi čiji je koren u reči Tomo.

Uz ime Tomanija veže se i legenda o kraljici od Tomanije, koja je bila poznata kao Kraljica od Sabe. Ona je, navodno, posetila kralja Salomona u Jerusalemu, a u povratku u svoju domovinu odnela sa sobom mnoge bogatstva. Kod nas najpoznatija Srpkinja sa ovim imenom bila je Tomanija Obrenović, žena Jevrema Obrenovića, brata kneza Miloša.

A kako osobe sa imenom Tomanija obično smatraju umetnicima, muzičarima i pesnicima, a takve žene se doživljavaju kao šarmantne i dopadljive, onda i ne čudi da je u novijoj istoriji jedna od poznatijih Tomanija, bila naša glumica Đuričko, baka glumca Nikole Đurička. Njen život, neraskidivo vezan za glumu, bio je izuzetno težak.

Njena veza sa glumom potekla je još od kako je imala svega godinu dana, kada je davne 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, zajedno sa ostalom decom, prvi put nastupala na sceni. Smisao tih priredbi bila je da se u naslednicima probudi patriotski duh. Od tada, do smrti 1994, godine iza sebe je ostavila niz uloga. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Zdravo svete!": Ana Ivanović podelila snimak koji je raznežio sve

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • na španskom

    11. septembar 2023. | 17:19

    toma = uzmi

    Podelite komentar