• 0

"On je dragocen, najdraži": Staro slovensko ime za dečake opevano je u čuvenoj narodnoj pesmi

Ne postoje tačni podaci koji bi potvrdili kad je ovo ime nastalo, ali se veruje da ono datira iz perioda turske vlasti

  • 0
značenje imena Predrag Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ime Predrag spada u stara slovenska imena i može se čuti kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori i Sloveniji.

Pre pola veka bilo je veoma popularno na našim prostorima. Vremenom, roditelji su počeli da daju deci modernija imena, ali je ime Predrag ipak opstalo, pa se i danas može čuti da su roditelji koji drže do tradicije svom novorođenom sinu daju ime koje najčešće prati nadimak Peđa.

Ime Predrag potiče od slovenske reči “drag”, što u kontekstu imena znači dragoceno, najdraže. Prefiks “pre” dodatno naglašava važnost osobe koja ovo ime nosi.

Stoga je i značenje imena Predrag lako pretpostaviti - “on je dragocen” i “on je najdraži”, mada se često mogu čuti i malo šira tumačenja - “on je dugo očekivan”, “on je dugo željen”, “on je najvažniji”.

Ne postoje tačni podaci koji bi potvrdili kad je ovo ime nastalo, ali se veruje da ono datira iz perioda turske vlasti. U srpskom narodu se dugo s kolena na koleno prenosila pesma “Predrag i Nenad”, dok je 1845. nije zabeležio Vuk Stefanović Karadžić, sačuvavši je od zaborava.

Ukoliko poznajete nekog Predraga, pošaljite mu ovu priču o poreklu i značenju njegovog imena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica