• 0

Pravilo od 3 minuta koje bi svaki roditelj trebalo da primenjuje: Pomaže da steknete detetovo poverenje

Sitnice zaista nekada puno znače

  • 0
Dete igra mama tata kreativnost Foto: Shutterstock

Koliko vremena u toku jednog dana provedete sa svojim mališanom? S obzirom na to da većina ljudi radi, roditeljima ostaje vrlo malo vremena da provedu s decom. Zapravo, imate možda sat vremena da se igrate, onda ide spremanje hrane, večera, kupanje, priča za spavanje i poljubac za laku noć.

Pored toga što mu spremate da jede, čitate mu knjigu i ušuškate u krevet, tri minuta mogu da budu ključna kada je reč o tome da li će dete imati poverenja u vas.

Naime, stručnjaci objašnjavaju da način na koji provodite vreme sa svojim detetom, od vrtića, pa sve do tinejdžerske dobi, utiče na njegov osećaj sigurnosti i povezanosti s vama. Pravilo tri minuta podrazumeva da se sa detetom svaki put pozdravite kao da se niste dugo videli, čak i ako ste bili razdvojeni samo pet minuta dok ste otišli do prodavnice.

Ovo vam može izgledati previše, ali to može pomoći vašem detetu da se oseća kao da vam je zaista stalo do njega. Pokazivanje interesovanja za svoje dete će izgraditi njegovo samopouzdanje i samopoštovanje.

Osim toga, veoma je važno da budete na istom nivou sa očima deteta i provedete tri minuta grleći dete i bitno je da za to vreme razgovarate s njim o tome kako je proveo dan u vrtiću ili slično.

Roditelji često nisu svesni posledica kada se u prva tri minuta susreta ne pozdrave sa svojim detetom. Na primer, dete koje nema priliku da kaže roditelja šta želi, prestaće da priča o važnim stvarima tokom određenog vremenskog perioda.

Imajte na umu da pravilo tri minuta ne sugeriše da provodite samo tri minuta sa svojim detetom. Ono zapravo znači da bi trebalo da provedete najmanje tri minuta sa detetom kada ga vidite posle izvesnog perioda.

Pravilo od tri minuta je brz i lak način da osigurate da vaša deca znaju da ih volite i brinete o njima čak i u onim danima kada nemate energije da se igrate s njima ili idete negde, piše Nmk.world.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica