• 1

On je jak, snažan i borben: Slovensko ime za dečake koji znaju šta hoće

Boris je staroslovensko ime koje se često može čuti u balkanskim zemljama, ali i u Rusiji, Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama

  • 1
značenje imena Boris

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Od devetog veka, kada je u Bugarskoj vladao knez Boris I Mihailo koji je uveo hrišćanstvo u svoju otadžbinu, pa sve do danas ime Boris popularno je širom planete.

Osim u Srbiji, ovo ime prisutno je i u Rusiji, Sloveniji, Severnoj Makedoniji, Ukrajini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i u Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Na slovenskim jezicima označava borca, junaka i ratnika, a na turskom jeziku - vuka. Naime, postoji i teorija da, osim slovenskog, ime Boris ima i arapsko, odnosno tursko poreklo i da je nastalo od turskog imena Bogoris koje označava osobu koja je pronicljiva, snalažljiva, brza, nestrpljiva i brzopleta.

U prenesenom značenju Boris je “onaj koji je rođen za borca”, “onaj koji je snažan i jak”, ali i “onaj koji je opasan kao vuk i uvek zna šta hoće”.

Popularni nadimci koji prate ime Boris su Boki i Bole.

Interesantno je da su čak četiri datuma rezervisana za obeležavanje imendana muškarcima koji se zovu Boris. U Bugarskoj i Francuskoj to je 2. maj, u Švedskoj 10. jun, u Češkoj 5. septembar, a u Slovačkoj 14. oktobar.

Ukoliko poznajete nekog Borisa, pošaljite mu ovu priču o poreklu i značenju njegovog imena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari