• 2

Da li ste čuli za crnu zovu: Jedna od najčešće korišćenih biljaka na svetu za jačanje imuniteta dece

Danas se crna zova najčešće uzima kao dodatak za lečenje simptoma prehlade i gripa

  • 2
Crna Zova foto: pixabay.com

Crna zova je jedna od najčešće korišćenih lekovitih biljaka na svetu.

Tradicionalno, u drevna vremena korišćena je za lečenje groznice i reumatizma, dok su je stari Egipćani koristili za poboljšanje tena i tretiranje opekotina, a u mnogim delovima Evrope, pa i kod nas, još se bere u prirodi i koristi u narodnoj medicini.

Danas se crna zova najčešće uzima kao dodatak za ublažavanje simptoma prehlade i gripa.

Crna zova Foto: Shutterstock

Šta je crna zova?

Postoji nekoliko varijanti drveta zove koje se razlikuju po cvetnim grozdovima bele ili crne boje ili tamnoplavim, skoro crnim plodovima. Najčešća vrsta je Sambucus nigra, poznata i kao evropski plodovi ili crna bazga.

Različiti delovi stabla crne zove korišćeni su kroz istoriju u medicinske i kulinarske svrhe. Cvetovi i listovi su korišćeni za ublažavanje bolova, otoka, upala, stimulisanje proizvodnje urina i izazivanje znojenja. Kora se koristila kao diuretik, laksativ i za izazivanje povraćanja.

U narodnoj medicini sušeni plodovi ili sok koriste se za tretiranje gripa, infekcija, išijasa, glavobolje, zubnih bolova, bolova u srcu i nervima, kao i laksativ i diuretik. Pored toga, plodovi se mogu kuvati i koristiti za pravljenje sokova, džemova, pita i vina. A cveće se često kuva sa šećerom da bi se napravio slatki sirup za čuveni sok od zove.

U današnje vreme najviše se koriste cvet i plod, čiji aktivni principi pokazuju antivirusno, antibakterijsko i antioksidativno dejstvo.

crna zova foto: pixabay.com

Zdravstvene koristi crne zove

Plodovi crne zove ne samo da su hranljivi već, između ostalog, mogu da pomognu i u rešavanju simptoma prehlade i gripa, održavanju zdravlja srca, kao i u borbi protiv upala i infekcija. Puni su hranjivih materija, niskokalorični su i bogati vitaminom C, dijetalnim vlaknima i antioksidantima u obliku fenolnih kiselina, flavonoida i antocijana.

Jedno od najvažnijih svojstava je da mogu da poboljšaju zdravsteno stanje, pogotovo kod dece, kada se javljaju simptomi prehlade i gripa. Pokazalo se da ekstrakt crne zove pomaže u smanjenju težine i dužine gripa.

Sambucus kids je proizvod koji, zahvaljujući visokokoncentrovanom ekstraktu ploda crne zove, podstiče imuni odgovor i doprinosi normalnoj funkciji gornjeg respiratornog trakta.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Biram Zdravlje (@biramzdravlje.rs)

Sastojci crne zove su jaki antioksidanti, a dodatno mogu da doprinesu i smanjenju holesterola, mokraćne kiseline i nivoa šećera u krvi.

Ipak, imajte na umu da sirovi plodovi, listovi, kora i koren crne zove sadrže i sastojke koji mogu da izazovu mučninu, povraćanje i dijareju, zbog čega su suplementi sa standardizovanim sastavom bezbedniji izbor za primenu svih benfita koje ova biljka nudi. Visoko koncentrovani ekstrakt ploda crne zove u Sambucus sirupu i Sambucus gumenim bombonama standardizovan je na 10 odsto polifenola i 13 odsto antocijanina. Na taj način je obezbeđena ujednačena doza aktivnih sastojaka pri svakoj primeni proizvoda. Za pripremu 100 grama prirodnog ekstrakta je potrebno čak 4,4 kilograma plodova crne zove.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Dr Anja

    13. decembar 2022. | 09:05

    Imamo je u dvoristu!!!

    Podelite komentar