• 0

3 rečenice koje roditelji ne bi trebalo da kažu deci, a često ih govore pred praznike

Fraze koje mame i tate izgovaraju mogu da izazovu anksioznost kod najmlađih, upozoravaju stručnjaci

  • 0
Božić, novogodišnji božićni praznici porodica Nova godina pokloni Foto: Shutterstock

Novogodišnji i božićni praznici predstavljaju dane radosti za sve članove porodice. Ipak, najviše im se raduju deca, jer pored toga što će biti u prilici da uživaju u svečarskoj atmosferi, roditelji i članovi familije obradovaće ih poklonima.

Uzbuđena zbog praznika i svega što oni donose, deca umeju previše da se opuste i da pokatkad zaborave na lepo ponašanje. S druge strane, roditelji koriste praznike kako bi deci usadili nove navike, ali se neretko “pozivaju” na Deda Mraza, pa prete mališanima kako neće dobiti očekivane poklone ako ne urade ono što se od njih očekuje.

Porodična psihoterapeutkinja Fiona Jasin navodi da bi roditelji trebalo da povedu računa o frazama koje koriste uoči praznika kako se njihova deca ne bi osećala ucenjeno, piše "TheSun".

1. ”Ako ne slušaš, Deda Mraz neće ni doći”

Ovu rečenicu čula su mnoga deca tokom odrastanja, a nije isključeno da je danas, kad su i sami postali roditelji, izgovaraju svojoj deci.

Psihoterapeutkinja ističe da bi izgovaranje ove rečenice moglo da ima negativan uticaj na mališane i da kod njih izazove anksioznost.

- Nagrađivanjem poželjnog ponašanja poklonima i kažnjavanjem lošeg ponašanja deci šaljemo poruke da su manje vredna kada se ponašaju onako kako ne želimo - kaže psihoterapeutkinja Jasin.

Onlajn Deda Mraz Foto: Shutterstock

- Svesno ili nesvesno, mališani veruju da su dobri kad rade ono što roditelji podvode pod lepo ponašanje i da su loši kad rade stvari koje njihovi roditelji tretiraju kao loše. Deca ovu poruku neće shvatiti na pravi način ako ih roditelji ne podsećaju da ih bezuslovno vole.

2. ”Poljubi baku/deku”

Većina mališana nije raspoložena da poljubi starije članove familije, posebno one sa kojima se ne viđa često. Ali, u prazničnim danima roditelji to neretko traže od dece, a mališani odbijaju da im izađu u susret.

Psihijatar Lim Bun Leng objašnjava da deca prkose željama svojih roditelja onda kad nemaju slobodu izbora.

Srecna porodica, familija, baba i deda baka deka unuk, unuče Foto: Shutterstock

Psihoterapeutkinja Jasin ističe da je važno da roditelji i stariji članovi porodice poštuju odluku deteta da ne poljubi ili ne zagrli starije rođake.

- Kad primoravate dete da nekoga grli, ljubi ili pokazuje naklonost, time mu oduzimate slobodu izbora. Takođe, to je poruka da ono nema pravo da kontroliše svoje želje ili svoje telo - upozorava Jasin.

3. “Ako kupimo ovaj poklon, nećemo imati para za račune”

Roditelji ponekad koriste ovu frazu kako bi naveli dete da shvati lošu finansijsku situaciju u kojoj se porodica nalazi.

Psihoterapeutkinja objašnjava da deca, posebno kad su veoma mala, takvu poruku neće razumeti:

- Roditelji ne bi ni trebalo da očekuju od dece da ona razumeju finansijsku situaciju, jer ona ne shvataju ni vrednost novca. Odluka o kupovini poklona uz ovu rečenicu kod mališana može da izazove anksioznost i osećaj krivice. Takođe može da bude veoma zbunjujuće po dete ako mu kažete da neće moći da dobije željeni poklon jer nemate para, a onda mu taj poklon ipak kupite.

Nova godina pokloni  jelka sveće Foto: Shutterstock

Još jedna pogrešna poruka koju roditelji u prazničnim danima mogu da pošalju deci je da moraju da budu dobra pošto su dobila željeni poklon.

- Ova fraza podrazumeva da je poklon koji dajete detetu uslovljen. Pitanje koje bi roditelji trebalo sebi da postave je da li je to zaista poklon ako nije bezuslovan - zaključuje psihoterapeutkinja Jasin.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica