• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je roditeljima teže kada su deca mala ili kad su tinejdžeri?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je lakše kada se igraju lutkama ili kada ih "spopadnu lude lutke" u tinejdžerskim godinama?

  • 0
Foto:Shutterstock

Roditetlji koji trenutno prolaze kroz godinice svojih mališana, koji su još uvek u fazi šarenih igračaka i fantazija, verovatno su čuli od roditelja starije dece: "Nije to ništa, čekajte da malo poraste, pa kad postane tinejdžer, tad kreće zabava". Da li je ovo samo bespotrebno uneta tenzija ili je utvrđeno nekim istraživanjem da je veći stres kada deca uđu u tinejdž-fazu?

Kada je u pitanju odgajanje beba ili male dece, roditelji se često susreću sa "rolerkosterom". Zaista se svašta dešava, od bračnih sukoba, manjka samopouzdanja, poremećena ravnoteža između posla i porodice, kao i manjka vremena za sebe. Kada je u pitanju sukob između bračnih partnera, po istraživanju, češća su kada je dete malo, ali u periodu kada krene u osnovnu školu poboljšavaju se odnosi.

Kada su u pitanju roditelji tinejdžera, nažalost skloniji su depresiji, manjkom samopoštovanja, ali najviše i , priznaćete, najčešće su u lošijim odnosima sa svojom decom. Mlađoj deci ste možda češće potrebni, ali sigurno je teže zadovoljiti dete u tinejdžerskim godinama.

Foto:Shutterstock

Tada ih, kako se to kaže, hvataju "lude lutke", kada od vas traže da ispunite neka njihova očekivanja ili da razumete nešto što je vama neprihvatljivo.  Dok se potrebe dece zadovolje mahom na isti ili veoma sličan način, starija deca su ipak individualna i zbog različitosti zaista ne znate šta da očekujete kao zahtev.

Večita "borba" te dve strane je završena. Ni jedno istraživanje ne može stati na stranu jednih roditelja, zato što je nivo stresa pokazan kao jednak. Međutim, kada je u pitanju osećaj preopterećenosti obavezama kao roditelj, moramo priznati da roditelji male dece ipak imaju veći stres oko njih i njihovog uzgajanja kao i prvog učenja o tome šta je dobro, a šta ne.

Foto:Shutterstock

Sve u svemu, roditeljstvo u svim fazama odrastanja je teško i veoma stresno na svoj način. Godine im ne možete promeniti, verujte ne biste ni želeli, jer sve sa sobom nose ipak neke slatke muke. Kako biste ipak smanjili stres, fokusirajte se na pozitivne aspekte roditeljstva. Kada su mali, najviše ćete pamtiti njihovo slatko majušno lice, a dok su tinejdžeri pamtićete njihove prve samostalne odluke i uživati u njihovom napretku i samosposnaji.

Razgovore o teškim periodima koje očekuje roditelje bebe i mališana, zamenite pozitivnim, jer se neće praviti bespotrebna tenzija, a uveliko će se radovati šta ih lepo očekuje u tom ludom periodu, poručuje "Psychologytoday.com"

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana je dobila bliznakinje sa 46 godina, kada je mislila da više za to nema šanse

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica