• 0

Stručnjaci objašnjavaju kojim igračkama bi dete trebalo da se igra u određenom uzrastu, a koje da izbegava

Važno da igračke koje izaberete budu bezbedne za dete i prilagođene uzrastu

  • 0
Deca, brat i sestra, igra, igranje, igračke Foto:Shutterstock

Poznato je da na skoro svakoj igrački i predmetu za decu postoje jasne naznake za koji uzrast su namenjeni, kao i to da li su jestivi. Međutim, kako znati s kojim igračkama bi dete trebalo da se igra u određenom uzrastu, ali i koje bi igračke trebalo da izbegava.

Pre svega je važno da igračke koje izaberete budu bezbedne za dete i prilagođene uzrastu, ali to nisu jedini kriterijumi prilikom izbora istih.

Ovim povodom razgovarali smo sa stručnjacima iz Telefonskog savetovališta "Halo beba", te su za naš portal otkrili kojim igračkama mala deca ne bi trebalo da se igraju, ali i kojim igračkama bi dete određenog uzrasta trebalo da se igra.

- U današnje vreme postoji veliki broj igračaka kojima se deca uzrasta od jedne do pet godina mogu igrati - od običnih kocki, preko različitih lutaka i mekih životinjica do raznovrsnih kreativnih setova i interaktivnih igračaka… Međutim, prilikom kupovine igračaka za decu roditelji bi trebalo da obrate pažnju na sledeće kako ne bi ugrozili njihovo zdravlje i bezbednosti - započinju razgovor stručnjaci u Telefonskog savetovališta "Halo beba".

Kako navode, igračke treba da budu prilagođene uzrastu deteta.

- Prilikom kupovine igračaka, naročito za malu decu, uzrasta do pet godina treba uvek birati one igračke koje su prilagođene uzrastu i psihomotornim sposobnostima deteta. Treba pažljivo pročitati sva upozorenja u vezi sa uzrastom deteta, bezbednosne poruke i uputstva proizvođača koja se nalaze na pakovanju ili dobijaju uz igračku - ističu oni.

Prema njihovim rečima, roditelji bi takođe trebalo da vode računa o veličini igračaka i veličini delova iz kojih su igračke sastavljene.

Veleprodaja online dostava kamion dečija igračka Foto: Shutterstock

- Veličina igračke treba da bude prilagođena uzrastu deteta. Previše velike ili previše sitne igračke mogu biti rizične po zdravlje deteta. Bebama i maloj deci ne treba davati da se igraju igračkama koje mogu progutati (koje su manje od njihovih usta ili koje sadrže delove manje od dečjih usta). Deca tog uzrasta su sklona da manje igračke ili njihove delove uguraju u nos ili u uvo. Velike igračke i rekviziti koji se koriste za igru napolju (različite guralice, trotineti, bicikli i sl.), iako mogu dovesti do nepotrebnih padova i povreda, dete treba da ih koristi uz kontinuiran nadzor roditelja - savetuju iz savetovališta "Halo beba".

Ispravnost igračaka je važna

- Za decu mlađeg uzrasta izbegavati kupovinu igračaka sa oštrim ivicama, dok kod starije dece treba redovno proveravati igračke radi provere da na njima nema slomljenih delova ili oštrih ivica na koje bi se dete povredilo. Sve oštećene igračke treba odmah popraviti ili baciti - ističu naši sagovornici i dodaju da treba voditi računa i o toksičnosti:

- Treba imati u vidu da rekviziti za igru i pribor za crtanje (flomasteri, bojice i sl.) mogu sadržati supstance koje mogu biti štetne po zdravlje malog deteta i shodno tome kupovati one na kojima je naglašeno da nisu toksične.

Igračke koje nisu za malu decu

Stručnjaci iz Telefonskog savetovališta "Halo beba" su napravili listu stvari kojima mala deca ne bi trebalo da se igraju:

1. Igračke sa veoma sitnim delovima - Njih deca lako mogu progutati ili udahnuti.

2. Igračke sa dugačkim trakama i vrpcama - Izbegavati upotrebu igračaka koje imaju uzice, trake ili lastiše koji se mogu obmotati detetu oko vrata.

3. Preglasne igračke - Izbegavati igračke koje proizvode suviše glasne zvuke, jer mogu oštetiti sluh vašeg deteta. Ukoliko roditelji kupuju treba da se uvere da one imaju kontrolu jačine zvuka i podesiti je na minimum.

4. Baloni od lateksa - Njih deca lako mogu progutati u celosti ili udahnuti delove probušenih balona i što može dovesti do davljenja ili gušenja. Balone uvek treba da naduvavaju odrasle osobe.

dete duva balon, baloni igra Foto: Shutterstock

5. Igračke na baterije - Baterije igračaka treba da budu van domašaja deteta, a njima bi trebalo da rukuje (da ih postavlja ili uklanja iz igračke) isključivo odrasla osoba. Treba imati u vidu da nepravilno postavljanje ili mešanje određenih vrsta baterija može izazvati njihovo pregrevanje ili curenje, i predstavlja rizik od nastanka opekotina ili trovanja, a dete iz istog razloga ne bi trebalo da spava sa igračkom na baterije. Ukoliko dete proguta ili roditelj posumnja da je dete progutalo bateriju, treba da odmah potraži hitnu medicinsku pomoć (194).

6. Igračke s magnetima - Mali magneti koji imaju snažno magnetno polje mogu se naći u čitavom nizu igračaka za decu – od nakita do setova za konstrukcije ili kreativnih setova. Ukoliko se progutaju, mogu izazvati ozbiljne poremećaje zdravlja, a gutanje više od jednog magneta u kratkom vremenskom roku može biti fatalno po dete, jer oni međusobnim privlačenjem mogu izazvati blokadu ili oštetiti zidova creva. Shodno tome, sve igračke i rekviziti koje sadrže magnete trebalo bi da budu van domašaja malog deteta, a starije dete treba upozoriti da ih nikako ne stavlja usta. Ukoliko je dete progutalo, ili roditelj posumnja da je dete progutalo jedan ili više ovih magneta/delova igračaka koje ih sadrže, treba da odmah potraži hitnu medicinsku pomoć (194).

Igračke treba bezbedno čuvati

Sve igračke, a naročito one napravljene od mekanih materijala (pliš i sl.) treba držati  dalje od otvorenih izvora toplote kao što su peći, grejalice, kamini i drugi.

- Igračke za stariju decu treba čuvati odvojeno od onih za mlađu. Sve igračke sa sitnim delovima (kockice, slagalice i sl.) treba držati van domašaja i vidnog polja malog deteta. Ne čuvati igračke na onim mestima (visoke police i sl.) gde bi dete moglo da padne i da se povredi u nastojanju da ih dohvati. Igračke čuvati u kutijama koje nemaju poklopac ili onima sa laganim poklopcem, koji ne može povrediti dete ukoliko padne na njega. Ne čuvati igračke na mestima u koja deca mogu ući i u njima ostati zarobljena (drveni ili metalni sanduci sa poklopcima i sl.) jer se dete u njima može ugušiti usled nedostatka kiseonika. Nakon otvaranja neke nove igračke treba odmah baciti ambalažu (omotače, kesice, plastične delove, foliju i dr.) kojom se dete može ugušiti ili zadaviti - zaključuju iz Telefonskog savetovališta "Halo beba".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica