• 0
 ≫ 

Da li ste ista osoba kada postanete roditelj? Ove mame tvrde zašto niste

 ≫ 

Neizbežna činjenica je da će vas trudnoća, porođaj i roditeljstvo duboko promeniti

  • 0
Mama i beba majcinstvo Foto: Pexels

Kažu da se trudnice dosta preispituju oko toga da li će biti iste osobe nakon što postanu majke. Kada je pevačica i tekstopisac Amanda Palmer bila trudna, obožavalac je izrazio zabrinutost za nju, pitajući se da li će Amandina karijera patiti nakon što ona postane mama. Fan je bio zabrinut da umetnica neće moći da proizvede pesme istog standarda. - Kada budete imali bebu ili će ona trpeti, ili će patiti vaša karijera - tvrdio je fan.

U svom odgovoru putem otvorenog pisma, Palmer je izrazila sopstvenu nervozu zbog njenog mogućeg "gubljenja identiteta kao umetnice".

Ne može se poreći: nakon porođaja, vaši prioriteti se menjaju. Različiti problemi imaju prednost u različitim fazama vašeg života. Život sa novorođenčetom je daleko drugačiji od života bez dece, a život sa tinejdžerom je daleko drugačiji od života sa novorođenčetom. Dok je vaša glavna briga pre nego što ste rodili decu možda bila kako da se popnete na korporativnu lestvicu, vaša najhitnija misao nakon porođaja mogla bi biti kako da uradite oboje - da se popnete na lestvicu uspeha i da budete uključen roditelj, ili čak kako da u potpunosti siđete sa lestvice. Osoba koja ste tada bili nije osoba koja ste sada.

mama i beba Foto: Freepik.com

Istraživanja nam govore da se mnogo promena dešava kada odlučimo da imamo bebu i da majka nije ista osoba kao pre nego što je rodila decu. Scientific American je 2006. izvestio da skoro sve ženke sisara prolaze kroz "fundamentalne promene" tokom trudnoće i nakon rođenja i da hormoni trudnoće i laktacije mogu da promene mozak, "povećavajući veličinu neurona u nekim regionima i proizvodeći strukturne promene u drugim".

Druga istraživanja su otkrila da kombinacija hormona trudnoće i iskustva trudnoće i porođaja poboljšava naše pamćenje i sposobnosti učenja.

Promena prioriteta

Mame koje su pitane da li osećaju da su se promenile, sve su se složile da jesu. Fotografkinja i mama Karmen Viser kaže: "Dok ste trudni, imate vremena da razmišljate i brinete o gubitku identiteta, ali kada je dete tu, nema vremena za brigu o životu, jer se život dešava. Život sa detetom je bogat - bogatiji od straha od gubitka sopstvenog identiteta".

Ema, mama trojice dečaka, se slaže: "Kada sam postala mama, nekako sam izgubila "ja". Sada sam više od "ja". Ja sam majka".

Učiteljica i majka dvoje dece, Širen, kaže da je najveća promena koju je doživela otkako je postala mama "emocionalna ranjivost koju čovek oseća".

- Gledam ljude koji su izgubili decu i postoji takav strah i saznanje da je bol od takvog gubitka iznad svega što bih ikada želela da doživim. Takođe imam mnogo više empatije prema drugima, dok pre dece mislim da sam bila prilično emocionalno odvojena.

Ema je takođe iskusila ovu ranjivost otkako je postala mama: "Gledala sam vesti ili dokumentarac i videla decu kako pate. Iako sam osećala tugu, postojala je i nepovezanost i nemogućnost da razumem šta su te slike u celini predstavljale. Sada, svako dete na vestima je moje dete. Takođe, nekada sam se plašila da ne budem popularna, ili da nemam dovoljno novca da kupim sve lepe stvari koje imaju prijatelji, ili da ne mogu da odem na kul uzbudljiva mesta. Sada se bojim da ne mogu da obezbedim sve što je potrebno mojoj deci. Bojim se da neću biti u stanju da im dam najbolje šanse u životu".

Mama i ćerka, dete, mama Foto-ilustracija: Shutterstock

Melani je rekla da ne želi da ima decu, ali onda je došao njen mališan.

- Mislim da se srž onoga što sam ja nije promenila. I dalje sam ja. Nisam se promenila, ali sam porasla. Moje srce je veće i preplavljeno je neokaljanom, nekomplikovanom i čistom ljubavlju prema detetu. Regenerativno je videti svet njenim očima. Svakodnevno bežimo u svetove mašte ispunjene imaginarnim stvorenjima. Život je bolji, lepši i mirniji sa mojom ćerkom u njemu.

Istraživači iz Holandije su 2015. godine dokazali da tokom trudnoće ćelije fetusa ulaze i šire se po majčinom telu. Zove se "mikrohimerizam", to je prisustvo ćelija "sa drugačijom genetskom pozadinom" u vašem telu. Istraživači su prikupili uzorke od 26 žena koje su bile trudne sa sinovima i otkrili prisustvo Y hromozoma kod svih.

To je čvrst dokaz da, nakon što postanete mama, niste ista osoba. Neizbežna činjenica je, međutim, da će vas trudnoća, porođaj i roditeljstvo duboko promeniti, piše Motherly.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica