• 0

"On je mudar, rečit i dugovečan": Staro grčko ime za dečake ponovo se vraća u modu

Ime grčkog porekla označava hrabrog pustolova koji s ljubavlju prenosi znanje svima oko sebe

  • 0
znacenje imena Nestor

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Mnoga imena koja su prisutna na našim prostorima imaju grčko poreklo. Takav je slučaj i sa imenom Nestor, koje je bilo veoma često krajem 19. i početkom 20. veka, a onda je palo u zaborav.

Poslednjih desetak godina sve je više roditelja u Srbiji koji odlučuju da svojim sinovima daju ovo prelepo ime, čija je simbolika višeznačna.

Po jednoj teoriji, Nestor označava „onog koji se vraća kući“, odnosno pustolova i lutalicu koji u mladosti zadaje brige roditeljima jer je željan dokazivanja, a onda, kako biva zreliji, sve više vremena provodi u porodičnom okruženju, prenoseći drugima mudrosti i znanja stečena tokom života.

U grčkoj mitologiji, Nestor je bio najmlađi od dvanaestorice sinova kralja Neleja, potonji kralj Pila kojeg je Apolon nagradio dugovečnošću. Bio je poznat po junaštvu, rečitosti i mudrosti. Učestvovao je u Trojanskom ratu kao izvanredan strateg – doveo je 90 lađa pred Troju i savetovao vojnicima da naprave bedeme oko svojih lađa kako bi se lakše izborili protiv neprijatelja.

Veruje se da će dečaci koji ponesu ime Nestor biti odvažni, neustrašivi, pronicljivi i hrabri, da će „tri puta izmeriti“ pre nego što „preseku“ i da će svakome dati dobar savet i s ljubavlju prenositi stečena znanja.

Osim u Grčkoj i Srbiji, ime Nestor popularno je i u Italiji, Brazilu, Argentini, Španiji i Finskoj.

Ukoliko poznajete nekog Nestora, pošaljite mu ovu priču o poreklu i simbolici njegovog imena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica