• 12

Dala otkaz i živi kao domaćica iz prošlog veka: "Muž zarađuje, a ja čuvam decu i kuvam"

Od malih nogu maštala je da po udaji sve vreme provodi sa decom, kuva i čisti kuću dok suprug radi, ali njen životni stil koji deli na mrežama ne nailazi na odobravanje

  • 12
Alexia Delarosa Printskrin: Instagram/lex.delarosa

U današnje vreme većina žena je rastrzana između poslovnih i porodičnih obaveza. Postižući sjajne rezultate na poslu i trudeći se da porodica zbog toga nijednog trenutka ne trpi, često se iscrpljuju.

Aleksija Delarosa (29) iz San Dijega donela je drugačiju odluku, piše "Daily Mail".

Kako kaže, zbog identičnog načina života njenih roditelja ona se kao dete osetila zanemareno, pa nije želela da kroz isti scenario prođu i njena deca.

- Dok sam bila mala, moja mama je radila i izlazila sa prijateljima – kaže Aleksija.

- Ja sam oduvek želela tradicionalniji model življenja za svoju porodicu. Svidela mi se ideja porodičnog života iz 1950-ih, gde žena ostaje kod kuće i vodi računa o deci, a muž odlazi na posao i zarađuje.

Priseća se da je kao dete gledala filmove u kojima su žene ostajale kod kuće i spremale ručkove za muževe. To joj je, kaže, izgledalo beskrajno romantično i slatko.

Delarosa je deo rastućeg pokreta „tradwives“ koji čine tradicionalne supruge koje su odabrale da žive po tradicionalnim rodnim stereotipima. Ona veruje da će se sve više žena opredeljivati za takav način života kad budu shvatile da ne mogu da imaju sve – i karijeru, i zaista srećnu porodicu.

Kad je počela da izlazi sa sadašnjim suprugom Metjuom (37), Aleksija nije skrivala o kakvom životu mašta. Na sreću, njihove vizije su se poklapale.

- Kad sam zatrudnela sa našim prvim sinom Arčijem, vrlo rano smo odlučili da ću ostati kod kuće – navodi ova mlada mama.

Tad je, kaže, radila polovinu radnog vremena, i to od kuće, ali kad je rodila Arčija i ponovo ostala u drugom stanju, dileme u vezi sa poslom više nije bilo – prestaće da radi i postaće domaćica.

Alexia Delarosa Aleksija Delarosa sa suprugom i decom; Printskrin: Instagram/lex.delarosa

- Uvek sam volela da se bavim kućnim poslovima, to mi pričinjava zadovoljstvo. Bila sam presrećna kad sam u potpunosti preuzela ulogu domaćice – kaže Aleksija.

Danas je njen suprug Metju vlasnik kafića u kom radi, a ona brine o tome da kod kuće sve bude u savršenom redu.

- Metju nema nikakve obaveze kod kuće. Ja brinem o svemu i trudim se da večera bude na stolu čim on dođe sa posla. Oboje napredujemo u svojim ulogama i ova podela nam savršeno odgovara – kategorična je Aleksija.

Opisujući kako izgleda njihov uobičajeni dan, Delarosa kaže:

- Budim se između pola šest i šest, da bih pripremila sve što je potrebno pre nego što deca ustanu iz kreveta. Oko pola sedam pripremam doručak za nas troje, a onda čistim kuću i igram se sa decom. Ponekad odemo da kafića da se vidimo sa Metjuom ili svratimo do parka. Dok oni popodne spavaju, ja perem veš i pripremam večeru. Kad se dečaci probude igramo se u kući, spremam večeru, kupam se, čitam njihove knjige i stavljam ih da spavaju oko sedam uveče. Dok oni spavaju, ja rasklanjam nered kako bi ujutro kuća opet bila čista i sređena.

Na društvenim mrežama redovno deli detalje iz svog porodičnog života, ali ne gledaju svi blagonaklono na njenu odluku da živi kao domaćica iz prošlog veka.

- Ljudi pišu kako biti mama i žena puno radno vreme nije pravi posao – komentariše Aleksija.

- Neki mi kažu da vraćam život pola veka unazad. Ali, mene to ne uznemirava, jer znam da je posao koji radim neprocenjiv i da bi bilo tako skupo da nekom drugom plaćam da radi sve što radim ja ako bih se opredelila da odlazim na posao. Važno je da deca non-stop imaju roditelje pokraj sebe. Nekad sam bila dadilja i pamtim fenomenalne trenutke sa tuđom decom.

U želji da što više vremena provodi sa svojom decom, Aleksija je odlučila da ih ne upiše u redovnu školu, već da se dečaci školuju od kuće.

- Postoji toliko toga što im se može desiti dok su bez mog nadzora. To me plaši. Primera radi, stariji sin je bio na zabavi i igrao se sa nekom decom; kad smo se vraćali kući govorio je „ti si glup“, a mi kod kuće tako nešto nikada ne izgovaramo. Želim da budem uz svoju decu i da ih vaspitavam na pravi način. Suprug i ja možemo da imamo kontrolu nad njima dok malo ne odrastu – iskrena je Aleksija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Maki

    20. januar 2023. | 11:30

    Mnoge žene bi isto ovo izabrale samo kada bi imale sredstava da lepo žive sa svojom decom i partnerom. Kada deca porastu, biće vremena i za njene druge aktivnosti. Sve što je naučila tokom školovanja, preneće svojoj deci. Svi zadovolji.

    Podelite komentar

  • Vesna

    20. januar 2023. | 13:34

    Ja sam isto tako uradila. Nemam problema.. Svi su srećni. A ove druge nek grade karijere...

    Podelite komentar

  • Bg

    20. januar 2023. | 13:00

    Takav način života je i moj san koji ću ostvariti od septembra. Kao što je rekla, uspešna karijera i srećna porodica ne idu baš.

    Podelite komentar