• 0

Petrarkin "Kanconijer" je posvećen onoj koja nosi ovo ime: "Žena koja se voli, ali je van domašaja"

Poreklom je od pomenute latinske reči "Laurentius", označava osobu koja potiče iz naselja ili mesta Laurentum

  • 0
značenje imena Lela

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Dobro poznato ime Lenka doživelo je svoju popularnost zbog činjenice da se ovako zvala najveća ljubav pesnika Laze Kostića, a kojoj je posvećena jedna od najlepših ljubavnih pesama srpske književnosti "Santa Maria della Salute". Jedno slično ime, sa gotovo identičnom pričom jeste ime Laura.

Laura je žensko ime i kratki oblik Laurentia.

Ime je nosila španska španska devica iz 9. veka, sv. Laura iz Kordobe. Tokom okupacije Iberijskog poluostrva od strane Mavara, Laura je stradala zbog svojih hrišćanskih uverenja.

Međutim, na široku rasprostranjenost imena Laura uticao je italijanski pesnik iz 14. veka - Frančesko Petrarka. Laura de Noves je bila predmet njegove žudnje, zbog Laure je napustio sveštenstvo, ali pošto je ona bila udata žena, Petrarkina ljubav je ostala neuzvraćena. Ceo njegov "Kanconijer" inspirisan je tom platonskom ljubavlju prema njoj. Laura je prikazana kao neko božansko biće sa izvanrednom lepotom i vrednostima.

Zbog toga se ime Laura često tumači kao "prelepa žena koja se voli, ali ona koja je van domašaja".

Prema etimološkim teorijama o poreklu imena Laura, pretpostavlja se da ono potiče iz latinskog jezika, i da se odnosi na "čoveka iz Laureatuma", što je ime za jedno mesto u neposrednoj blizini današnjeg Rima u Italiji.

Poreklom je od pomenute latinske reči "Laurentius", označava osobu koja potiče iz naselja ili mesta Laurentum.

Međutim, po nekim drugim tumačenjima o poreklu ovog ženskog imena, uzeta je reč "aurus", što može da na latinskom znači zlato, ili pak lovor, a u prenesenom značenju znači "onaj koji nosi lovor ili lovorov venac", "onaj koji je rođen za pobednika", "onaj koji je od zlata", "predodređen za pobedu", "jak i veličanstven", "uzvišen", "nedodirljiv", "kralj", "najbolji", "najuzvišeniji".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica