• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je važno da čitate detetu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživanja su prekinula razna nagađanja zbog čega je bitno da deca slušaju šta im čitamo

  • 0
knjiga, dete, čitanje detetu, dete čita Foto:Shutterstock

Sa svih strana dolazila nam je informacija kako treba čitati deci, ali nigde konkretnog objašnjenja, zato evo šta istraživanje govori o ovoj temi.

Logično je pomisliti da čitanje deci pomaže u njihovom razvijanju čitalačkih sposobnosti ili prostije rečeno, prisvojiće naše načine čitanja i primeniti na njihovo. Da, ovo jeste deo istine, ali iza čitanja se krije još što šta, prenosi "Childmind.org"

Razvitak govora

-Samo izlaganje rečima je najvažnija stvar koju možete da uradite da biste pomogli u izgradnji jezičkih puteva u mozgu vašeg deteta- objašnjava Laura Filips, psihijatar.

Čitajući svom detetu, počevši od ranog uzrasta, čak i pre nego što bude u stanju da govori, pomažete u postavljanju bitnih osnova za efikasnu upotrebu jezika i pismenost. To je delimično zato što knjige izlažu decu rečniku i gramatici koje inače ne bi čuli.

Knjige im omogućavaju da čuju novi rečnik i nove načine sastavljanja reči, što proširuje njihovu sposobnost da razumeju i koriste jezik.

Istraživanja su otkrila da su mala deca čiji roditelji im čitaju svakodnevno bila izložena najmanje 290.000 reči više do trenutka kada pođu u vrtić, nego deca koja ne čitaju redovno. A, u zavisnosti od toga koliko dnevno vremena za čitanje deca dobiju, taj broj može dostići preko milion reči.

knjiga, dete, čitanje detetu, dete čita Foto:Shutterstock

Empatija

Pored jezika i pismenosti, čitanje je takođe važno sredstvo za pomoć deci da razviju empatiju. Dok deca čitaju knjige o ljudima čiji se životi razlikuju od njihovih (a posebno priče ispričane iz perspektive tih ljudi), oni stiču poštovanje za osećanja drugih ljudi, kao i za druge kulture, stilove života i perspektive.

Knjige takođe mogu pomoći deci da nauče kako da se nose sa sopstvenim osećanjima na zdrav način.

Videti likove u knjigama koji doživljavaju velike emocije poput ljutnje ili tuge, daje deci do znanja da su ta osećanja sasim normalna.

Roditelji mogu da iskoriste vreme za čitanje kao priliku da podstaknu emocionalnu svest dece i naprave svoje alate za rukovanje osećanjima sa pitanjima poput: "Da li ste se ikada osećali tako ljuto kao devojčica iz ove knjige? Šta biste uradili da jeste?"

knjiga, dete, čitanje detetu, dete čita Foto:Shutterstock

Povezanost sa roditeljima

Zajedničko vreme provedeno u čitanju je odličan način da se povežete sa svojim mališanima. To je vreme zajedničke koncentracije.

Čak i kratko vreme provedeno sa knjigom će značiti mnogo za odnos deteta i roditelja i njihovo povezivanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu - Kako se nositi sa histerijom kod dece?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica