Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zabavljanje posle razvoda: Kako da razgovarate sa vašom decom o vašem ljubavnom životu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izlasci nakon razvoda mogu da predstavljaju izazov, ali ne morate to da krijete od svoje dece

  • 0
Mama i dete

Foto: Shutterstock

"Zašto nemaš novog partnera?", "Zašto se još nisi ponovo oženio/udala?" Ukoliko ste razvedeni, vrlo je verovatno da vam prijatelji i porodica često postavljaju ovo pitanja, dok velikodušno dele sve razloge zbog kojih veruju da je to ispravno s obzirom na vašu "stečenu slobodu".

Ali nakon razvoda, većina ljudi, ne upuštaju se olako u novu vezu i radije čekaju pravi trenutak da počnu ponovo da izlazite na ljubavne sastanke. Najčešći razlog za to su upravo deca.

Većini dece je potrebno neko vreme da se priviknu na razdvajanje roditelja pre nego što se njihova majka ili otac upuste u nova romantična interesovanja. Kako savetuje Healty Children, dobra smernica je da se pričeka makar šest meseci od razvoda pre nego što se  roditelji ponovo počnu da izlaze, sa nekim novim.

Deca, dete, roditelji

Foto: Pixabay

Pre toga neophodno je porazgovarati sa detetom o "novom odraslom prijatelju" i dozvoliti detetu da izrazi svoja osećanja i mišljenja o toj situaciji.

Ne morate da upoznate dete sa svakim momkom ili devojkom sa kojim izlazite. Ograničite se samo na one sa kojima razvijate ozbiljnu vezu. Iako bi dete moglo da bude radoznalo oko vašeg novog partnera, takođe bi moglo i da se veže za njega pre vremena.

Možda će odmah poželeti da se venčate u nadi da mu stvorite novu, tradicionalniju porodicu, zbog čega je vaćno da mu obavezno objasnite razliku između zabavljanja, razvijanja veze, veridbe i venčanja, kako bi shvatilo na vreme za se svi izlasci i prijateljstva ne završavaju brakom.

Takođe, razgovarajte i sa partnerom o tome koje je najbolje vreme za njegovo upoznavanje sa vašim detetom. Ne vršite pritisak pre nego što se svi osete spremni za taj korak i dobro pripremite obe strane za njihov prvi susret.

Objasnite detetu zbog čega vam se sviđa vaš novi partner, a potom predložite nešto poput: "Razmišljao/la sam da bi možda voleli da se upoznate?"

Mama i dete

Foto: Shutterstock

I partneru pričajte o detetu. Opišite šta voli da radi, u kojim sportovima uživa, koje hobije ima, šta voli u školi... I ne očekujte čuda tokom prvog susreta jer je vrlo moguće da će postojati doza anksioznosti tokom prvog sastanka između njih. Važno je da upamtite da ne požurujete taj odnos, koji će se vremenom razviti.

Veoma je važno da obeshrabrite partnera od pokušaja da impresionira vaše dete ili da pokuša da se prebrzo zbliži.

Sa druge strane pomozite detetu da se nosi sa svim negativnim osećanjima koje eventualno ima. Ponekada mogu da dožive roditeljevog novog partnera kao pretnju njihovoj fantaziji da će jednog dana ipak doći do pomirenja između njegovih roditelja.

Stoga, kada vidite da ste u dovoljno ozbiljnoj novoj vezi, važno je da se pozabavite i svim nerealnim očekivanjima vašeg deteta, objasnite mu : "Tata i mama su razvedeni, i zaista neće ponovo biti zajedno".

Vremenom će dete uvideti da je i nova osoba u njihovom životu neko sa kime može da se druži i zabavlja. Svaka ljubomora koju dete oseća verovatno će nestati nakon početnog perioda prilagođavanja.

mama majka tata otac roditelj roditelji grdi grde vaspita dete devojčica

Roditelji često traže od dece da daju više nego što mogu Foto: Freepik/bearfotos

I nikako nemojte da preskočite da obavestite i drugog roditelja vašeg deteta da ćete upoznati dete sa novim partnerom. Vaše dete ne bi trebalo da oseća da je to neka tajna koju mora da čuva, ili da će morati samo da otkrije ovu informacije vašem bivšem supružniku. To bi moglo da mu bude veoma bolno.

I za kraj, pokažite diskreciju u intimnim odnosima sa svojim partnerom. Deca uče o svetu odraslih kroz primer i imajte na umu da od vas uči i o intimnosti. Otvorena komunikacija prilagođena uzrastu omogućiće mu da doživi novi nivo svesti o ponašanju odraslih, a direktno izlaganje tom fizičkom ponašanju nije dobra ideja.

Kada su deca školskog uzrasta izložena ovim novim odnosima, potrebno im je jasno objašnjene o između odnosa odraslih i onih između dece ili adolescenata. Ohrabrite dete da izrazi svoja osećanja i pomozite mu da se oseća prijatno postavljajući vam pitanja o vašem novom prijatelju i načinima na koje ste povezani.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica