• 0

Studija otkriva kako deca provode vreme nakon razvoda roditelja: Evo kako da im pomognete

Razvod braka je težak u svim okolnostima, ali je posebno nezgodan kada su u pitanju deca

  • 0
Deca, razvod braka

Foto: Shutterstock

Naučnici su uradili studiju koja obrazlaže kako se deca prilagođavaju i sa kime više provode svoje vreme nakon što se njihovi roditelji raziđu - i došli su do zaključka da postoje vidne rodne nejednakosti u tom procesu.

Studija, koja je objavljena u European Journal of Population, analizirala je podatke vremenskog dnevnika koji prati razvoj 10.000 dece i porodica širom Australije, a istraživači su otkrili da se, nakon što se roditelji razdvoje, vreme koje majka provodi sa decom udvostručuje.  Ispostavilo se, takođe, da deca provode tri puta manje vremena sa oba roditelja, a vreme koje otac provodi sa njima drastično opada. 

Razlaz u braku takođe utiče na decu tako što dovodi do smanjenja vremena koje deca provode u obrazovnim aktivnostima poput učenja i čitanja, dok se povećavaju nestrukturirane aktivnosti kao što su gledanje televizije, igranje video igrica i korišćenje pametnih telefona. Postoji i rodna razlika: dečaci imaju dvostruko veće šanse od devojčica da imaju manje obrazovnih aktivnosti i više nestrukturisanog vremena.

Istraživači su otkrili da majke na kraju provode sličnu količinu vremena sa svojom decom nakon što su se rastale od partnera kao što su to činile pre raskida - ali da je potrebno i do četiri godine da se vrate na početni nivo.

8 mart dan žena majka i dete dečak

Foto: Shutterstock

- Ova studija implicira da razvod roditelja negativno utiče na razvojno korišćenje vremena dece, posebno među dečacima, i dovodi do toga da usamljene majke doživljavaju sve veće "vremenske kazne" povezane sa rodnim nejednakostima u društvu - zaključuju autori studije.

Raskidi se dešavaju, a stručnjaci naglašavaju da roditelji ne bi trebalo da tumače ove nalaze kao da će njihovo bračno razdvajanje uništiti živote njihove dece. Međutim, oni nisu šokirani rezultatima studije.

- Nalazi nisu iznenađujući - ističe za Yahoo Life Melisa Santos, vanredni profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Konektikatu i šef odeljenja pedijatrijske psihologije u Dečjoj školi u Konektikatu: - Znamo da je deci dugoročno bolje kada se roditelji razvedu ili razdvoje nego da ostanu u vezi koja je obeležena stalnim sukobima i neslaganjima. Ali put do tih dugoročnih koristi nije prava linija.

Santos napominje da rezultati studije pokazuju da "društvo i dalje primarni zadatak brige o deci stavlja na majke".

- Videli smo šta se desilo sa zatvaranjem tokom pandemije - ističe: - Ovaj "rodni efekat" je bio veoma izražen kada su žene napuštale poslove kako bi preuzimale vodeću ulogu u brizi o svojoj deci, čak i kada su udate.

No, stručnjaci naglašavaju da roditelji mogu da stvore ravnopravniji scenario nakon raskida.

- Istraživanje su potvrdila da je moguće sprovesti ravnopravnije roditeljstvo nakon razdvajanja, i da deca tada imaju tendenciju da budu bolje emocionalno, imaju manje promene raspoloženja i ponašanja, kao i poremećaja sna - ističe kaže Santosova koja preporučuje da uradite sledeće korake kako bi vaš raskid imao što manji uticaj na vašu decu:

Imajte otvorenu komunikaciju.

- Razdvajanje je zastrašujuće za mnogu decu i često ima prizvuk tajnosti - kaže Santosova: - Budite prikladni za uzrast, ali obavezno informišite svoje dete o tome šta se dešava i naglasite da svi radite na tome da budete zbrinuti.

Zadržite svoje rutine.

Santos je svensa da raskid braka donosi ogromne promene, ali savetuje roditelje da se "drže porodične rutine i strukture što je više moguće“.

Stvorite prostor za svoju decu da izraze svoja osećanja.

- Deca ponekad ne izražavaju stvari jer im se često sugeriše da ne moraju da brinu ili razmišljaju "o tome" - ističe kaže Santosova: - Ali oni brinu i mroamo da im stvorimo prostor da mogu da podele ono što im je na umu bez osuđivanja. I da budu saslušana, a ne da njihova velika osećanja budu odbačena.

Napravite mesta za zabavu.

Bilo da vodite dete u vašu lokalnu igraonicu ili se samo glupirate kod kuće, važno je da se pobrinete da zabava i dalje bude u njihovom životu, kaže Santos.

Neka donose male odluke.

- Kada se čini da su mnoge stvari van njihove kontrole, odlučivanje šta će porodica jesti za večeru može da im omogući da imaju osećaj kontrole - ističe ona.

Obratite se pedijatru vašeg deteta.

Konsultujte detetovog pedijatra ako ste zabrinuti zbog uticaja koji će razvod da ima na vaše dete. Verovatno su se već susretali sa sličnim situacijama i maju dobar savet, pa i ako je potrebno, mogu da vam daju uput za porodičnog terapeuta.

Stručnjaci naglašavaju da roditelji trebaju da i sami da iskoristite razdvajanje da ih motiviše da budu najbolji roditelj koji možete da budete. Na kraju krajeva, razdvojili ste se da biste poboljšali svoje živote — sada uradite to za svoju decu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica