• 5

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Pustite decu da budu neposlušna, to je dobro za njih": Mama na meti zbog stila roditeljstva

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poslušna deca su rezultat lenjih roditelja koji ne žele da se bave svojim potomstvom, smatra ova mama

  • 5

Trostruka mama Luana Ribeira (41) ne podržava pravilo da bi deca trebalo da idu na spavanje s prvim mrakom i dopušta im im da pokažu svoju “divlju stranu” tako što psuju.

Dok njen stil roditeljstva nailazi na brojne osude, ona smatra da su poslušna deca samo za “lenje” mame, piše Mirror.

Seren (13), Elektra (12) i malena Selin (1) same odlučuju u koje vreme će otići na spavanje i ne ustručavaju se da izgovore ružne reči onda kad smatraju da je u redu da opsuju. Njihova mama Luana smatra da je važno odgajati decu koja misle svojom glavom i koja slobodno izražavaju emocije.

- Verujem da je podizanje poslušne dece neka vrsta lenjosti roditelja - kaže Luana.

- Decu bi trebalo pustiti da formiraju svoje mišljenje, da preispituju svet oko sebe, a ne da slepo prihvataju ono što im stariji kažu. Ne obraćam pažnju na ono što drugi ljudi govore, jer me se to ne tiče; ipak, mnogi su moju decu nazivali “divljom” i buntovnom. Ja sam srećna, jer sam dopustila svojoj deci da slobodno misle.

Kad njena deca opsuju jer su se povredila ili izgubila igrajući igricu na kompjuteru, Luana ih ne grdi, već se fokusira na njihove emocije.

- Primera radi, ako se ubodu i opsuju, nikada ne pitam zašto psuju, nego da li ih boli i da li su dobro. Ali, ako bi opsovali da bi nekoga povredili, sigurno bih reagovala. Do sada se tako nešto nije dogodilo - tvrdi Luana.

Ovu mamu kritikuju i zbog činjenice da svojoj deci dopušta da odu na spavanje onda kad požele, a ne poput druge dece čim padne mrak.

- Puštam ih da ostanu budni koliko god žele; bolje je da idu na spavanje kad osete znake umora. U danima kad idu u školu odlaze na spavanje oko 10 uveče, a ostalim danima i u vreme praznika starija deca su budna i do ponoći. Puštam decu da ostanu budna i da sama snose posledice odluke da kasno odu na spavanje - komentariše Luana.

Ona dodaje da je pokušala da ubedi svoju decu da se hrane kao vegani, ali nije uspela u tome.

- Vole da jedu meso i iako mi se to nimalo ne dopada, morala sam da prihvatim njihov izbor. Pokušavam da im objasnim važnost zdrave ishrane i da ih navedem da osluškuju svoje telo posle hrane koju pojedu, da bi shvatili da li im ta hrana prija ili ne - navodi Luana.

Ova mama je kategorično protiv toga da se deca ponašaju na određeni način zbog straha koji su im usadili roditelji i društvo.

- Dozvoljavam deci da rade šta žele dokle god ih takvo ponašanje ne dovede u opasnost. Ništa ne kriju od mene, uvek znam šta im se događa. Želim da znaju da mogu da dođu kod mene i kažu mi sve što im padne na pamet, svesni da ih neću okriviti ili osuditi zbog ideja koje imaju - objašnjava Luana.

Ona smatra da je roditeljima lakše da viču ili prete deci, jer veruju da će ona tako postati “savršena” deca koja nikada ne greše. Ali, ističe Luana, takva deca nikada neće postati svoja, jer slepo prate naređenja dobijena od starijih.

- Deca su pametnija nego što mi odrasli to mislimo - zaključuje Luana.

Šta vi mislite, da li je ova mama u pravu ili je liberalna na štetu dece? Podelite sa nama kroz komentare.

Video: Marija Veljković: Roditelji, slušajte svoj instinkt, niko ne može da zna bolje od vas

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Nikola

    19. mart 2023. | 15:59

    Psovanje je odraz nekulture, ako bismo decu pustili da rade šta ona hoće uskoro bismo izgubili autoritet

    Podelite komentar

  • dani

    19. mart 2023. | 14:51

    Pa jaipak mislim da je ok pustititi decu ponekad da rade sta zele kako bi izbacili svoju energiju ali ne uvek inepreterivati u tome ipak su to deca i nebi trebalo daim se dopusta bas sve sve ima svoje granice i mere. Deca ipak netrebaju biti divlji kako ona kaze ipak treba imati red i kulturu a psovati nikako nisam zato jel to nije za deciji recnik tako da mislim da ipak nije upravu sto tako vaspitava svoju decu malo je preterala .

    Podelite komentar

  • ...

    19. mart 2023. | 15:39

    U pravu je, samo što, po meni ne treba deca da ležu u ponoć, već u 4 ujutru...

    Podelite komentar