• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je izvor toplote: Ovo ime je nosio najbolji strelac vojske kneza Lazara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Autohtono srpsko ime koje vodi poreklo od čuvene reke na jugu Srbije

  • 0
Znacenje imena, decak, Teodor, 16 jul Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Koren muškog imena Toplica potiče od srpske reči "toplota", odnosno "izvor toplote", što ga čini autohtonim srpskim imenom.

Smatra se da su Toplice poštene, kreativne i duhovno snažne osobe, sposobne da prebrode mnoge teškoće u životu. Rutinu života podnose lakše nego drugi, sposobni da vole čista srca

Nekada ime Toplica zna da ponese i žensko čeljade, ali se tada u pitanju direktni toponim od reke Toplice.

Ova najveća leva pritoka Južne Morave, koja izvire podno Kopaonika, duga oko 130 kilometara, čiji je tok u delu pritoke Kosanice najpoznatiji po stotinu zemljanih stubova jedinstvenih reljefastih oblika, koja se zove Đavolja varoš.

Ali pored zanimljivog krajolika ovaj deo Srbije proslavio je i možda najznačajniji nosilac ovog imena - čuveni Milan Toplica, koji je važio za najboljeg strelca svog vremena i bio jedan od najpouzdanijih Lazarevih vitezova. Za razliku od nekih drugih ličnosti tog vremena, za njega nikada nije postojala dilema da li je zaista postojao ili je bio književni lik.

Pobratim topličkog vojvode i jednod od Lazarevih "gospodara granice", bio srpski vitez Ivan Kosančić. Narodni pesnici ga stoga opisuju kao visokog i hrabrog čoveka, Ivanovog saputnika, prilikom uhođenja Turaka pre Kosovske bitke.

Zajedno sa Kosančić Ivanom i trećim pobratimom Milošem Obilićem, prešao je Trpezu, zaravan na planini Radan i spustio se na Kosovo. Sva trojica su u bici 1389. godine izgubila život, a prema jednoj verziji Toplica je kao prevodilac ušao zajedno sa Obilićem ušao u Muratov šator, gde su obojica ubijeni. 

Ruku pod ruku o legendi o Toplici ide i legenda o neimenovanoj devojci koja je bila njegova verenica, a koja je u predanju ostala zapamćena kao - Kosovka devojka. Iako nema istorijskih podataka da je ona zaista i postojala, narodni pesnik je opisao ovu mladu devojku kako luta po bojnom polju nakon Kosovske bitke, poji i vida rane ratnicima dok traga za verenikom Toplicom, kumom Obilićem i deverom Kosančićem.

Na kraju pronalazi teško ranjenog viteza Pavla Orlovića kojeg poji dok joj on prenosi da su sva trojica stradala u boju i sa tim rečima na usnama joj umire na rukama. Danas je Kosovka devojka simbol ljubavi prema Srbiji i alegorija za brigu i pomoć.

I danas se nedaleko od Prokuplja, u selu Viči, nalazi  kula Milana Toplice, a u blizini Valjeva i njegov zamak - Berkovac.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica