• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

One su simbol pobede i snage: Vekovima unazad ovo ime nosile su moćne žene širom sveta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako se zove čuvena rimska boginja

  • 0
Znacenje imena, devojcica, Četvrtak 2. jun, Vera

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ime Viktorija važi za jedno od najlepših ženskih imena na svetu, a iz mora drugih popularnih imena izdvaja se zbog svog moćnog značenja. Ovo ime je nosila moćna rimska boginja pobede, a sama reč je izveden ženski oblik od latinske reči "victorius" koja znači pobednik.

Smatra se da je ovo ime latinskog porekla, ali postoje i određena verovanja da je poreklom i iz engleskog jezika, pa čak ima i onih koji tvrde da je i španskog, grčkog, pa i jevrejskog i ruskog porekla.

Etimologija, međutim, ipak upućuje da je Viktorija žensko ime izvedeno iz latinskog jezika i da u bukvalnom prevodu znači "pobeda". Koren i ženskog i muškog imena je najverovatnije nastao izvođenjem od latinskog glagola "vincere" što znači "osvajati".

Postoje indicije da, kada bi se zagrebalo još dublje u prošlost, ovaj latinski glagol ima praindoevropske korene i da reč zapravo vodi poreklo od korena reči "weik" što znači snaga, energija, boriti se, osvajati. No, iako postoje razne priče o njegovom nastanku, činjenica je da se ime ukorenilo u skoro sve narode širom planete.

Žene koje nose ovo ime smatraju se velikim misliocima, te da su prožete duhovnošću i da su obično tihe osobe. Ne mare previše za materijalne stvari. Takođe, privlače pažnju zahvaljujući svojoj intuiciji, mudrosti i gotovo vidovitim sposobnostima. Kada je reč o ljubavi, reč je o damama koje često zalutaju u oblake i sanjare. Viktorije su veoma posvećene u svojoj vezi i imaju veličanstvene i ponekad pomalo nerealne ideje o ljubavi.

Najpoznatija Viktorija svakako je bila već pomenuta rimska boginja pobede u čiju čast je podignuto mnogo hramova. Njen zadatak je bio da određuje ko će biti pobednik u ratu.

Svakako, druga najpoznatija Viktorija na svetu je bila čuvena britanska kraljica koja je provela 60 godina na engleskom tronu, što je do Elizabete bila najduža zabeležena vladavina jednog monarha. Zahvaljujući imenu slavne kraljice, čitavo jedno doba je nazvano Viktorijanska era, vreme kada je ogromno Britansko carstvo doživelu veliki procvat i ekspanziju.

Njeno ime se tako širilo po britanskim kolonijama i za vreme njene vladavine koja je trajala od 1837. do 1901. godine mnogi gradovi i čitava područja dobili su prefiks Viktorija. Pa tako glavni grad kanadske provincije Britanska Kolumbija na ostrvu Vankuver nosi ime Viktorija, ili država na jugoistoku Australije koja se zove Viktorija. Tu je i glavni grad Sejšela, a poznati su i čuveni Viktorijini vodopadi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica