• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 znakova koji otkrivaju da je dete zavisno od igrica: Stručnjak otkriva kako da mu pomognete

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad roditelji ograniče detetu vreme koje će provesti ispred ekrana, i oni bi trebalo da se ponašaju na isti način i tako budu dobar primer

  • 0
Dete za kompjuterom Foto: Pixabay.com

Da li vašem detetu manjka interesovanje za bilo šta osim za igranje igrica? Ili ste, možda, primetili da se povlači u sebe kad nije blizu konzole?

Laura Mak, stručnjak za sajber bezbednost, sastavila je listu od pet stvari na koje bi roditelji trebalo da obrate pažnju, a koje ukazuju da je dete počelo da razvija zavisnost od igrica, prenosi "TheSun".

Prvi znak je nedostatak interesovanja za stvari koje su dete nekada zanimale ili, pak, dete nema želju da učestvuje u bilo kojoj drugoj aktivnosti osim igranja igrica.

Drugi znak je da dete pokazuje simptome odvikavanja kad nije pred ekranom. To može da uključuje razdražljivost, neprijateljstvo, promene raspoloženja, nestrpljivost, depresiju, anksioznost i bes.

Treći znak je odustvo interesovanja za ličnu higijenu. Takođe, zavisnost od video-igrica može da poremeti detinji obrazac ishrane.

Četvrti znak koji može da ukaže na zavisnost od video-igrica su poteškoće sa koncentracijom u školi.

dete, tinejdžer, dečak, igra igrice, telefon Foto: Pixabay

Najzad, i dete koje pokazuje smanjenu dozu empatije može da razvije zavisnost od video-igrica.

- Ovo će otežati detetu stvaranje zdravih društvenih veza sa ljudima i može da dovede do ozbiljnih problema sa mentalnim zdravljem - istakla je Laura.

Ukoliko vaše dete pokazuje neki od navedenih znakova, postoji nekoliko stvari koje kao roditelji možete da preduzmete i da pomognete detetu.

- Za početak, razgovarajte sa detetom i pokušajte da definišete svaki problem i simptom koji primećujete kod njega - savetuje Laura.

- Provedite neko vreme identifikujući simptome vašeg deteta i izrazite želju da napravite plan kako ćete mu pomoći da prevaziđe te simptome.

Takođe je važno pokazati na ličnom primeru kako ćete podržavate dete. Kad njemu ograničite vreme koje će provesti ispred ekrana, i vi se ponašajte na isti način, odnosno smanjite vreme koje provodite gledajući TV program ili istražujući nešto na internetu.

deca igranje, igra, kocke Foto: Pixabay.com

Ukoliko primetite da je vaše dete počelo da se povlači u sebe kad nije ispred ekrana, predložite mu nešto jednako uzbudljivo što će stimulisati njegov mozak - neku igru napolju, neki vid vežbanja koji će ga zainteresovati…

Iako Laura ne savetuje potpuni nadzor nad uređajem vašeg deteta, ona podržava takozvani roditeljski nadzor.

- Praćenjem dečjih igranja igrica možete im omogućiti da provedu neko vreme na internetu, ali samo u određenim periodima - podseća Laura i dodaje:

- Ne zaboravite da budete otvoreni sa detetom i dajte im do znanja da imaju pravo na privatnost, ali napomenite da će im, dugoročno gledano, koristiti ako ne budu provodili previše vremena igrajući igrice.

Na kraju, ona predlaže roditeljima da razviju prijateljski stav prema detetovoj želji da igra igrice, o čemu je za Ona.rs govorio i specijalni pedagog i psihološki savetnik Milan Radovanović

- Možda izgleda kontraproduktivno, ali pokazivanjem interesovanja za igrice moglo bi da dovede do pozitivnijeg razgovora o donošenju zdravijeg izbora - smatra Laura Mak.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mama sinu postavila ultimatum: "Smeš da igraš igrice ako prošetaš više od 12.000 koraka"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica