• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Različiti tipovi dečjeg karaktera i kako im pristupiti: Psihološkinja otkriva ispravan način

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prepoznavanje karaktera vašeg deteta može da vam pomogne u boljoj komunikaciji i sistemu odgoja

  • 0
dete, muzika, sluša muziku Foto: Shutterstock

Svaki roditelj je sposoban da odgaji srećnu, zdravu i emotivno stabilnu decu, ali mnogi se bore na tom putu jer, kada roditelji nisu prilagođeni temperamentu i jedinstvenim osobinama svog deteta, ne uspevaju da poštuju i slave njegovo autentično "ja".

Postoji šest neobičnih i najdarovitijih tipova dece. Vaše dete može biti jedno od njih ili mešavina svih. Prepoznavanje tipa će ojačati vaš međusobni odnos i pomoći im da bolje razumeju sebe.

1. Oni koji eksplozivno odreaguju "na prvu"

Ovakva deca su često nervozna, razdražljiva i iziritira ih i najmanja stvar, ali njihova lepota leži u tome što su veoma osetljiva i empatična, što znači da imaju tendenciju da apsorbuju anksioznost oko sebe. I šta da rade sa svim tim? Eksplodiraju!

Savet za roditelje: Budite prizemljeni, čvrsti i smireni. Ako postanete reaktivni u ljutnji, to može izazvati cunami emocija. Pohvalite ih za njihove sposobnosti, ne kritikujte ih previše i naučite ih da pronađu utehu:

- Kada se osećaš nervozno, zatvori oči i ponavljaj sebi: "Bezbedan sam, kod kuće sam, i biću dobro", reči su koje treba da upotrebite, navodi dečji psiholog.

2. Hiperaktivni istraživač

Hiperaktivni istraživači ne mogu mirno da sede i nikada ih ne pronađete na mestu gde ste ih ostavili. Roditelji i nastavnici često etiketiraju ovu decu kao „problem“ jer mogu biti izuzetno aktivna, kako mentalno, tako i fizički. Ali njihova supermoć je da su neverovatno radoznali i angažovani.

Savet za roditelje: Hiperaktivne istraživače treba poštovati, a ne sramotiti zbog njihovog strastvenog duha. Pokažite im bezuslovno prihvatanje kako bi i oni mogli da prihvate sebe u svetu koji ih može izbegavati. Recite im sledeće: "Divim ti se zbog tvoje kreativnosti i mašte. Tvoji različiti načini razmišljanja će ti pomoći da uradiš neverovatne stvari".

3. Deca koja vole da udovoljavaju 

Oni su poput putera — mekani i savitljivi, lako se oblikuju i savršen su plen za roditelje koji imaju jaku potrebu za kontrolom. Oni popunjavaju praznine, preuzimaju poslove i dobijaju sve petice u školi. Ali pošto jako žele da pomognu drugima često prekoračuju svoje mogućnosti i preuzimaju roditeljske odgovornosti, postajući odrasla osoba koja ima staratelje u kući.

Savet za roditelje: Poštujte i naučite ih kako da zaštite svoje granice. Podsetite ih da su njihove potrebe na prvom mestu: "Ti si davalac i možda ćeš kroz život nailaziti na mnoge koji će želeti samo da uzimaju od tebe. Zapamti da je u redu reći 'ne'."

4. Sanjari

Deca sanjari su često samotnjaci i imaju tendenciju da budu stidljiva i introvertna, kao i da se bore sa društvenim i konverzacijskim veštinama. Često ih možete uhvatiti kako bulje u prazno, crtaju u svojoj svesci ili provode toliko vremena sami da se pitate da li su uopšte u kući.

Savet za roditelje: Društvo može pokušati da im kaže da treba da budu drugačiji, da bi trebalo da budu ekstrovertniji. Pomozite im da se osećaju sigurno i istaknite njihove prednosti: "Ne dozvoli ljudima da ti govore kakav treba da budeš.  Zapamti, oni koji su u stanju da budu sami su jaki ljudi. Divim ti se takvom kakav si."

5. Buntovnici

Ovi nekonformisti imaju volju vola, neće se povinovati dok ne urade ono što su zamislili. Ovakva deca mogu biti izazovna.

- Moja ćerka Maia je buntovnica i ona ima tip samopouzdanja zbog kojeg se ne plaši autoriteta, navodi dr Šefali.

Savet za roditelje: Oni moraju da se osećaju poštovano zbog svoje odlučnosti. Oslobodite kontrolu i rasuđivanje: "Volim tvoju sposobnost da slediš svoj glas i da ne budeš pod uticajem popularnih mišljenja. Međutim, nemoj se boriti protiv pravila samo zbog borbe, ili ćeš izgoreti."

6. Bezbrižni optimisti

Ova deca su uvek nasmejana i dobro raspoložena, nisu nervozna, zahtevna ili šefovski nastrojena. Jedina mana je što mogu biti previše opušteni i delovati nemotivisano. Kao rezultat toga, neki roditelji mogu ih shvatiti kao nedovoljno ambiciozne.

Savet za roditelje: Ono što ne shvatate je da su srećna deca zapravo gurui življenja u sadašnjosti. Proslavite njihov pozitivan pristup svetu: "Uvek unosiš takav mir i radost u svaku situaciju. Sačuvaj ovaj ritam jer je to izgubljen ritam koji veći deo sveta treba da usvoji."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica