• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je nova devojka Kijanua Rivsa na meti osuda: Psiholog objašnjava šta je "statusni simbol"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko je svet slavnih zapravo daleko od drugih ljudi

  • 7
Kijanu Rivs i Aleksandra Grant, Šon Pen i Lejla Džordž, Nikolas Kejdž i Riko Šibata Foto: Tanjug/AP, Profimedia / Rodin Eckenroth/Getty images, KEVIN WINTER/Getty images

Kada se poznati glumac Kijanu Rivs pojavio na crvenom tepihu sa svojom novom partnerkom Aleksandrom Grant, o tome je brujala javnost.

Par je naišao na mnoštvo komentara, ali i osuda na osnovu izgleda Kijanuove izabranice Aleksandre.

Naime, Aleksandra ima 50 godina i mlađa je od Kijanua osam godina, ali se vrlo ponosi svojim srebrnim i prirodnim nijansama kose i svojim godinama. Na žalost, javnost to ne smatra ponosom, već je velika enigma postavljena pitanjima zašto Kijanu pored sebe nema mnogo mlađu damu, ofarbane i "sređenije" kose i lica.

Ovaj par se umnogome razlikuje od pojedinih holivudskih ljubavnih priča.

Šon Pen je, na primer, do prošle godine, bio u braku sa Lejlom Džordž, koja je od njega mlađa 31 godinu, a godinu dana mlađa od njegove ćerke.

Njihov kolega Nikolas Kejdž (59) u braku je sa Rikom Šibata, koja je od njega mlađa 31 godinu.

Zašto je manje iznenađuje to što su uspešni muškarci u emotivnim vezama sa toliko mlađim ženama da ćerke mogu da ima budu, dok slučaj Kijanua Rivsa izaziva toliko komentara? Očekivanja i status koji je crveni tepih estranih lica postavio i koji izaziva različite reakcije u narodu objašnjava nam psiholog Radmila Grujičić.

Radmila zapaža da je donekle postalo i za očekivati da stariji muškarci u nekim godinama tragaju za mlađim ženama, ali da sve zavisi od osobe do osobe i da su to na javnoj sceni već "utabani" stereotipi, kao što je nedavno bio slučaj i Leonarda Dikaprija, koji je birao devojke koje su u drugoj polovini 20-ih.

- Svet poznatih se negde i zasniva na spoju slave i atraktivnosti. Radi se o jednom simbolu koji se još naziva i statusni simbol. Ovaj simbol objašnjava i ispunjenje tih nekih očekivanja. On predstavlja određen vid dopune, dakle, uspešan i poznati muškarac će birati atraktivnu damu, što se vezuje često za žene mlađe od njih ili žene koje su očuvale svoj izgled korekcijama. Ali, imaju ih za partnera jer su oči uprete u njih kao par i pravi se spoj uspeha i atraktivnosti. U tom slučaju žene su čest statusni simbol. Taj primer postoji i u svetu sporta, gde su devojke ili žene sportista ta privlačna strana- objašnajava naša sagovornica.

Kijanu Rivs, Keanu Reeves Alexandra Grant Foto: Michael Tran / AFP / Profimedia

Radmila takođe dodaje da ovaj slučaj odstupa od toga, ne zbog toga što Aleksandra nije atraktivna, već Kijanuov izbor partnera ide u sklau sa njegovom ličnošću i nekim "običnim" životom koji vodi i razlikuje se od većine slavnih ličnosti.

Ali, statusni simbol takođe može biti u obrnutom slučaju, što bi bilo da Aleksandri imponuje da za partnera ima uspešnog glumca, u ovom slučaju Kijanua Rivsa. I Kijanu, očigledno odgovara sve ono što žena Aleksandrinog životnog iskustva ima da ponudi.

Javnost će uvek reagovati u skladu sa postavljenim standardima i stereotipima koji su predstavili u svetu Holivuda, kako je to i objasnila Radmila za portal Ona.rs.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • John Wick

    22. april 2023. | 16:33

    Jedini normalni glumac na holivudskoj sceni...

    Podelite komentar

  • Ana

    23. april 2023. | 09:59

    Kijanu Rivs je normalan čovek, za razliku od mnogih. Potreba da se bude u vezi sa toliko mlađim ljudima govori o nezrelosti karaktera, nedostatku inteligencije ili na ozbiljan poremećaj ličnosti. Ne mogu ni da zamislim o čemu uopšte razgovaraju ljudi koje dele višedecenijske razlike u životnom iskustvu?

    Podelite komentar

  • Bravo za oboje

    22. april 2023. | 22:54

    A kad je on uopste i bio po holivudskim izvitoperenim standardima?

    Podelite komentar