• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ne izlažite decu vestima o tragediji": Upozorenje srpskog psihologa koje svaki roditelj mora da zna

Vreme čitanja: oko 1 min.

Psiholog Brankica Šaljić - Milenković za Ona.rs savetuje kako objasniti deci predškolskog uzrasta tragediju koja je potresla region i kako razgovarati sa njima o tome

  • 1
Mama, ćerka, dete, tužno dete, usamljenost

Foto: Shutterstock

Tragičan dan u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu potresao je region.

Vesti o tragediji smenjivale su se iz časa u čas, o ubistvu se priča na svakom mestu, pa ni sasvim mala deca nisu mogla da budu pošteđena i da ne čuju da se dogodilo nešto strašno.

Kako bi roditelji predškolske dece trebalo da se postave u novonastaloj situaciji i na koji način da razgovaraju sa njima pitali smo psihologa Brankicu Šaljić-Milenković.

- Deci do sedam godina starosti odgovorite na pitanja koja imaju, kratko i bez mnogo detalja o tome kako se sve odigralo - savetuje psiholog Šaljić-Milenković.

Ovo je, navodi naša sagovornica, veoma važno, da deca ne bi stvarala slike u glavi koje mogu dodatno da ih traumatizuju.

- Pitajte decu šta su čula. Recite im da ne znate zašto se to dogodilo i naglasite da je svima teško zbog onoga što se desilo. Nemojte od njih skrivati istinu, ali budite kratki i svedeni u odgovorima o samom događaju - savetuje psiholog.

Važan savet za sve roditelje jeste da razgovaraju sa decom o njihovim osećanjima.

- Obavezno pitajte decu kako su. Kažite im da je u redu da osećaju šta god da osećaju, ali da je u redu i ako su zbunjena i ne znaju kako se osećaju - navodi Šaljić-Milenković.

strah, dete

Foto: Freepik/ karlyukav

Sagovornica portala Ona.rs kao najvažniji savet upućuje apel roditeljima da ne gledaju informativne emisije zajedno sa decom:

- Ne izlažite decu vestima na televiziji. Preplavljujuće je i za odrasle, a kod mališana stvara strah.

Šaljić-Milenković podseća sve roditelje da uvek, a posebno u ovim teškim danima za sve nas, pokažu ljubav prema najmlađima:

- Zagrlite svoju decu, razgovarajte sa njima. Recite im da ste za njih uvek tu i da ćete im odgovoriti na sva pitanja koja ih interesuju. Deci su potrebni podrška, razumevanje, ljubav i sigurnost.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Dragoljub

    4. maj 2023. | 16:20

    Majka gleda Slavnica Golubovic,sjaj u njenim ocima i saznaje da su ubice i sta ocekivat od dece.

    Podelite komentar