• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Detinjstvo i život kralja Čarlsa III: Pregled kroz fotografije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre sedamdeset i jednu godinu, kada mu je deda umro, a majka postala kraljica, Čarls je postao naslednik sa tri godine. Tu titulu je nosio 70 godina - duže od bilo koga drugog

  • 1
Princ Čarls detinjstvo Foto: mediadrumimages/TopFoto / Media Drum World / Profimedia

Kralj Čarls III rođen je 14. novembra 1948. u 21.14 od roditelja kraljice Elizabete II (tada princeze Elizabete) i princa Filipa, vojvode od Edinburga, u Bakingemskoj palati u Londonu.

Postao je kralj 8. septembra 2022. godine, a danas će cela planeta svedočiti njegovom krunisanju.

Sa 73 godine, kralj Čarls III je najstariji monarh ikada krunisan u britanskoj istoriji, budući da je prestolonaslednik od svoje treće godine.

Rođen je carskim rezom, posle 30-časovnog porođaja. Njegovo rođenje je bilo prvo rođenje člana kraljevske porodice kome nije prisustvovao visoki političar, da bi se osiguralo da je novorođenče pravi potomak monarha, tradicija koja datira od 17. veka.

Filip nije bio prisutan i u jednom trenutku je otišao da igra skvoš. Kažu da je izjavio da mu sin liči na "puding od šljiva", piše "Gardian".

Kada je Čarls imao godinu dana, kraljica i princ Filip proveli su Božić na Malti, gde je Filip bio stacioniran u Kraljevskoj mornarici. Čarls je ostao kod bake i dede u Sandringemu. Njegovi roditelji su propustili Čarlsove prve korake i prvo izbijanje zuba.

Čarlsova prva reč je bila "nana", upućena njegovoj dadilji, Mejbl Anderson.

Pre sedamdeset i jednu godinu, kada mu je deda umro, a majka postala kraljica, Čarls je postao naslednik sa tri godine. Tu titulu je nosio 70 godina - duže od bilo koga drugog.

Čarls je 1969. rekao da je kao dete prvo "pomislio da bude vozač motornih vozila ili tako nešto". Kralj je bio prvi budući monarh koji je poslat u školu umesto da ga obrazuju privatni učitelji u palati. U tu školu je išao i njegov otac, ali Čarls se nije nimalo snašao. Taj period ne pamti po lepom.

Kada je imao devet godina, 1958. godine, Čarls je zvanično proglašen princom od Velsa, a tek 1969. godine, u 21. godini, Čarls je krunisan za princa od Velsa.

Prvi je član kraljevske porodice koji je stekao diplomu na univerzitetu. Studirao je na Triniti koledžu u Kembridžu 1967, gde je izučavao istoriju, arheologiju i antropologiju. Diplomirao je tri godine kasnije.

Od 1971. godine nastavio je kraljevsku tradiciju, slično kao i njegov otac i deda, služenja u vojsci, pohađajući Kraljevski koledž vazduhoplovstva i Kraljevski mornarički koledž u Dartmutu.

Čarls je postao kvalifikovani pilot, a 1974. počeo je da se obučava za letenje pomorskim helikopterom i dobio je komandu nad sopstvenim brodom, HMS Bronington 1976. godine, za poslednjih deset meseci svoje službe u Kraljevskoj mornarici.

Bivši princ od Velsa oženio se 29. jula 1981. ledi Dajanom Spenser, koja je postala princeza od Velsa. Par ima dva sina, Vilijama i Harija. Kasnije su se razdvojili i njihov brak je raskinut 1996. Princeza je 31. avgusta 1997. godine poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, preneo je Bi-Bi-Si.

Čarls se 9. aprila 2005. oženio Kamilom Parker Bouls. Kada je Čarls postao kralj, ona je postala kraljica supruga, po želji kraljice Elizabete II.

Međutim, kraljica supruga Kamila će zvanično biti imenovana za kraljicu Kamilu na krunisanju kralja Čarlsa III, danas u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Milorad

    6. maj 2023. | 17:26

    Bas je bio lep i simpatican decak, kako se ovako izdeformisao, uopste ni traga od lika onog decaka.

    Podelite komentar